Ο ίδιος επικαλέστηκε στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και σχολίασε ότι «2,5 χρόνια Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει ότι για το 50% των νοικοκυριών το εισόδημα τελειώνει στις 20 του μήνα», είπε στο ΣΚΑΪ.
Επισήμανε πως «όταν μιλάμε για ακρίβεια, μιλάμε και για εισόδημα», για να τονίσει ότι «κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει 3 δισ. περικοπή στους συνταξιούχους επειδή καταργήθηκε το μέρος της 13ης σύνταξης που είχε επανέλθει το ’19 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».
Επιπλέον είπε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη σημαίνει επίσης πάγωμα στον κατώτατο μισθό» καθώς «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που έχει χαμηλότερο κατώτατο από αυτόν του 2010».
Πρόσθεσε πως «όταν το 2019 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αύξησε 27% το βασικό μισθό για τους νέους κάτω των 25 ετών και 11% συνολικά, η κατανάλωση ενισχύθηκε και τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν», υπογραμμίζοντας ότι «είναι ανάγκη να αυξηθεί εδώ και τώρα ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ».
Ο κ. Ηλιόπουλος είπε επίσης ότι «σήμερα η Ελλάδα έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα κράτη-μέλη της ΕΕ» και ότι βάσει στοιχείων του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ τον περασμένο Γενάρη «όποιος ήταν στο βασικό μισθό έχασε το 14% της αγοραστικής του δύναμης λόγω πληθωρισμού».
«Η οικονομική ασφυξία δεν αφορά πλέον μόνο τους ευάλωτους, αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι «για όλους αυτούς τους λόγους, η σημερινή μέρα της απεργίας είναι πολύ σημαντική».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής «επέλεξε να μην είναι μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά επέλεξε να είναι με την αισχροκέρδεια».
«Ήδη από τον Οκτώβρη η εργαλειοθήκη της Κομισιόν προτείνει τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η κυβέρνηση αρνείται να το κάνει», «η ίδια η Κομισιόν έχει μιλήσει για “ουρανοκατέβατα” κέρδη των εταιρειών ενέργειας», τόνισε, προσθέτοντας ότι «στη χώρα μας, αρκεί κάποιος να κοιτάξει τα στοιχεία στο τελευταίο εφτάμηνο, θα δει τη διαφορά ανάμεσα σε τιμές παραγωγής και τιμές χονδρεμπορικής».
Είπε ότι «από αυτό τεκμαίρεται ότι, σε αυτούς τους 7 μήνες, έχουμε περίπου 1,5 δισ. “ουρανοκατέβατα” κέρδη στην ενέργεια» και τόνισε ότι «τα χρήματα αυτά πρέπει να φορολογηθούν και να επιστραφούν στην κοινωνία, αλλά να μπει και ένα πλαφόν στις τιμές ενέργειας».
«Αντίθετα», συνέχισε, «ο κ. Μητσοτάκης αρχικά είχε αρνηθεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη, μετά θυμήθηκε ότι υπάρχουν, τώρα παίζει κρυφτούλι με τα κέρδη. Κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει την αισχροκέρδεια».
Αναφορικά με την κατάσταση στη ΔΕΗ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «την περίοδο ‘15-’19 η ΔΕΗ μείωσε 1 δισ. το δανεισμό της και δεν αύξησε καθόλου τα τιμολόγια στους καταναλωτές». «Σήμερα η κυβέρνηση λέει ότι πηγαίνει καλά η μετοχή της ΔΕΗ. Με τη μετοχή όμως δεν πληρώνονται οι λογαριασμοί των πολιτών», είπε o ίδιος.
cnn.gr