Η συντήρηση της επιθετικής στρατηγικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εναντίον της κυβέρνησης για το ζήτημα της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου αρχίζει σταδιακά να αποκαλύπτει τους λόγους που η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να σηκώσει τόσο ψηλά τους τόνους.
Στην κυβέρνηση αρχικά απορούσαν από τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς οι κινήσεις που έγιναν σε θεσμικό επίπεδο για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ήταν άμεσες. Ωστόσο, το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να κρατήσει με κάθε τρόπο το επίμαχο θέμα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης με το Μαξίμου, δείχνει να επιβεβαιώνει τις υποψίες των κυβερνητικών στελεχών που έκαναν λόγο για «επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης με στόχο την ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών του».
Είναι κοινό μυστικό πως η δυναμική που είχε εμφανίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μόλις ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αρχίζει να υποχωρεί, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε μειωθεί σημαντικά στις αρχές του του 2022.
Παράλληλα, ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων από τη ΝΔ δείχνει ιδιαιτέρως δύσκολος καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα στον χώρο του παραδοσιακού κέντρου. Την ίδια στιγμή πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ εντάσσονται στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια προκαλώντας προβληματισμό στην Χαριλάου Τρικούπη.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει να πιέζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές τα ποσοστά συσπείρωσης τους θα αυξάνονται κάτι που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Από την στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άρχισε να βάζει ως προαπαιτούμενο για την μετεκλογική συνεργασία το πρόσωπο του πρωθυπουργού το οποίο δεν θα πρέπει ο αρχηγός του κόμματος που θα κερδίσει τις εκλογές, άρχισε να χάνει δημοσκοπικούς πόντους.
Είναι ενδεικτικό πως τρεις εταιρείες δημοσκοπήσεων η Pulse η Marc και η GPO δείχνουν την διαχρονική πτώση του ΠΑΣΟΚ από τις αρχές του 2022 μέχρι και τον Ιούλιο η οποία κυμαίνεται από 1,5 έως 3,5 μονάδες. Πτωτική τάση έχει και η δημοτικότητα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σύμφωνα με την «Pulse» τον Ιανουάριο του 2022 το ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ από το 10% εκτοξεύτηκε στο 14,5% μετά από έξι μήνες καταγράφεται καθοδική πορεία που τον Ιούλιο έφτασε το 13%. Το αντίστοιχο διάστημα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζουν σταδιακά να αυξάνουν τα ποσοστά τους αλλά και την συσπείρωση τους.
Στο ερώτημα το ποιος από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς εκφράζει καλύτερα τον χώρο του κέντρου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατρακύλησε τέσσερις μονάδες και από το 24% που είχε τον Φεβρουάριο έπεσε στο 20%. Τους ίδιους μήνες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασαν άνοδο.
Στη μέτρηση της «Marc» το Δεκέμβριο του 2021 το ΠΑΣΟΚ είχε συγκεντρώσει ένα από τα μεγαλύτερα δημοσκοπικά του ποσοστά του φτάνοντας το 15,2% μάλιστα ήταν το χρονικό σημείο που η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει μόλις στις τέσσερις μονάδες.
Έκτοτε η κατάσταση άλλαξε καθώς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη άρχισε σταδιακά να χάνει δυνάμεις και τον Ιούλιο να κατάγραψε ποσοστά της τάξεως του 11,8% δηλαδή μέσα σε επτά μήνες οι απώλειες έφτασαν το 3,4%.
Πτωτικές τάσεις για το ΠΑΣΟΚ εμφάνισε και η δημοσκόπηση της «GPO» καθώς από το 14,4% τον περασμένο Ιανουάριο έφτασε τον Ιούλιο το 11,1%.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η Χαριλάου Τρικούπη βλέποντας την καθοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, αποφάσισε με όχημα την απόπειρα της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη να ανεβάσει κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους.
Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει εγκλωβιστεί στην στρατηγική που ακολουθεί με την οποία οδηγείται όλο και πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός αυτό δεν αποκλείεται να απομακρύνει τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον χώρο του κέντρου καθώς οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου δεν θα επιθυμούσαν την «συριζοποίηση» του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να ενισχύεται ολοένα και περισσότερο στον συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο κάτι που φαίνεται από τα στελέχη που ζητούν να ενταχθούν στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια.
cnn.gr