Πάτρα: Αγωγή κατά Νοσοκομείων για ακρωτηριασμό απο τραυματία τροχαίου

Αποζημίωση 500.000€ διεκδικεί 26χρονος Πατρινός από ιατρούς του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου για τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού, εξαιτίας ιατρικής αμέλειας, όπως αναφέρει στην αγωγή του.

Οπως λέει, από τη μια στιγμή στην άλλη το καλοκαίρι του 2017, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα, είδε τη ζωή του να καταστρέφεται και την οικογένειά του να διαλύεται οικονομικά και ψυχολογικά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων «ο πατέρας μου μετά το συμβάν, από τη στενοχώρια του έπαθε έμφραγμα και νοσηλεύτηκε επί 10ημερο».

Ο 26χρονος καταγγέλλει πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» όπου μεταφέρθηκε αρχικά, εξαιτίας ιατρικών λαθών και παραλείψεων με αποτέλεσμα «να διέλθει το κρίσιμο χρονικό διάστημα των 6-8 ωρών για την ακριβή διάγνωση του τραύματός μου, την έγκαιρη αντιμετώπιση της ρήξης της ιγνυακής αρτηρίας και την αποφυγή ακρωτηριασμού του αριστερού κάτω άκρου μου».

Οσον αφορά τους ιατρούς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, καταλογίζει ευθύνες, επισημαίνοντας: «Δεν επικοινώνησαν με τους συναδέλφους τους στο Νοσοκομείο ‘’Αγιος Ανδρέας’’, ώστε να ενημερωθούν για την ακριβή φύση της πάθησης μου και το μέγεθος του τραυματισμού, με αποτέλεσμα να μη θέσουν εξ αρχής την ορθή διάγνωση και να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με επιτυχία αυτή, επιλέγοντας την κατάλληλη θεραπευτική ή χειρουργική μέθοδο όπως τελικά έγινε, αφού η πολύωρη χειρουργική επέμβαση αγγειοχειρουργικής φύσης που μου έγινε την 2-8-2017 δεν ήταν τελικά επιτυχής».

Καταφέρεται και κατά του Δημοσίου για πλημμελή οργάνωση των υπηρεσιών του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας».

Η υπόθεση για πρώτη φορά εισάγεται στο ακροατήριο, στο Τριμελές Πρωτοδικείο Πάτρας, τον Σεπτέμβριο του 2023, με το δικαστήριο να ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΗ: Εντοπίζονται κενά

Στην πραγματογνωμοσύνη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η αξονική τομογραφία θα μπορούσε να εκτελεσθεί για τις κακώσεις των κάτω άκρων, όμως δεν διαθέτει την ευαισθησία της μαγνητικής τομογραφίας για την απεικόνιση των μαλακών μορίων» και ότι όπως προέκυψε το 2017 ο «Αγιος Ανδρέας» δεν διέθετε μαγνητικό τομογράφο.

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος πως: «Δεν ελήφθη ο σφυροβραχίονας δείκτης που μπορεί να θεωρηθεί παράλειψη εκ μέρους των ορθοπαιδικών, όμως απαιτείται η χρήση μηχανήματος Doppler που συνήθως δεν είναι διαθέσιμο στα ΤΕΠ του ορθοπαιδικού ιατρείου στο ΓΚΝ «Αγιος Ανδρέας». Επιπλέον, η τοποθέτηση γυψονάρθηκα δεν επέτρεπε τον περαιτέρω ενδελεχή και ολοκληρωμένο έλεγχο του τραύματος. Δεν έγινε εξέταση αρτηριών – triplex – κάτω άκρων, επειδή οι σφύξεις των περιφερικών άκρων του ασθενούς στα ΤΕΠ στις 5π.μ. στην Ορθοπαιδική Κλινική, ήταν ψηλαφητές» και καταλήγει πως «ακόμα και εν τη απουσία του απαραίτητου διαγνωστικού εξοπλισμού κάθε τραυματισμός απαιτεί την προσεκτική κλινική επανεκτίμηση, εγρήγορση και υψηλό βαθμό κλινικής υποψίας».

Οσο για τη λοίμωξη του τραύματος και τα εμπύρετα επεισόδια του ασθενούς κατά τη νοσηλεία του στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, αυτά συσχετίζονται με ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Π. ΠΑΣΧΑΚΗΣ: «Εχουμε καταφέρει  να εντοπίσουμε τα ιατρικά λάθη και τις ιατρικές παραλείψεις»

Μιλώντας στην «Π» ο δικηγόρος του 26χρονου, πατρινός ποινικολόγος Περικλής Πασχάκης, δήλωσε: «Ο δικαστικός αγώνας του εντολέα μας είναι σε εξέλιξη. Εχουμε καταφέρει με τη βοήθεια συνεργατών του γραφείου μας, εξειδικευμένων στις υποθέσεις ιατρικής αμέλειας, να εντοπίσουμε τα ιατρικά λάθη και τις ιατρικές παραλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το νέο παιδί να χάσει το πόδι του. Το δικαστήριο ζήτησε τη γνώμη ειδικών, ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, και οι έως τώρα εξελίξεις μάς δικαιώνουν. Εχουμε αρκετό δικονομικό δρόμο ακόμα μπροστά μας, όμως είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος αυτός ο νέος άνθρωπος θα βρει το δίκιο του ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα στην περιπέτεια του, η οποία του έχει αφήσει ανεξίτηλα σωματικά και ψυχικά σημάδια. Τέτοιες υποθέσεις καλό είναι να αποτελέσουν έναυσμα για βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας και περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

Στις 2.20 π.μ. αρχές Αυγούστου 2017, ο 19χρονος τότε δικυκλιστής τραυματίας τροχαίου που σημειώθηκε στην Πάτρα, μεταφέρεται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Ο Αγιος Ανδρέας».

Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών της Ορθοπαιδικής κλινικής εξετάζεται από χειρουργούς. Η διάγνωση που έγινε και βάσει των εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη, όπως βεβαιώνεται από πιστοποιητικά του νοσοκομείου, αφορούσε σε ανοικτό κάταγμα δεξιάς κνήμης περόνης και οίδημα αριστερού γόνατος και του τοποθετήθηκε γυψονάρθηκας.

Στις 4.45π.μ, εισάγεται στη Ορθοπαιδική Κλινική. «Κατά τη νοσηλεία μου παραπονιόμουν συνεχώς στις νοσηλεύτριες ότι δεν αισθανόμουν το αριστερό μου πόδι και ότι το ένιωθα μουδιασμένο, ωστόσο δεν είχα καμία ανταπόκριση και δεν έγινε κανένας περαιτέρω έλεγχος έως και το πρωί. Επισημαίνω ότι στο αριστερό μου πόδι είχε τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή γυψονάρθηκας από τον μηρό έως τον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να διαπιστωθεί η κλινική του εικόνα και τυχόν αλλαγές στο χρώμα ή στη θερμοκρασία αυτού που σχετίζονται με αγγειακούς τραυματισμούς» αναφέρει στην αγωγή.

Οπως περιγράφει, σε έλεγχο που έγινε στις 07.10 το πρωί, αρκετές ώρες από τη «διαμαρτυρία» του πως κάτι συνέβαινε με το τραυματισμένο μέλος του, διαπιστώθηκε απώλεια περιφερικών σφίξεων του ποδιού και στις 07.50π.μ. κλήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να διακομισθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, όπου και έφθασε μια ώρα μετά. Η διακομιδή κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με την καταγγελία, εξαιτίας τραυματισμού αιμοφόρων αγγείων στο επίπεδο της κνήμης, ο οποίος οφειλόταν , όπως εκ των υστέρων προέκυψε, σε τραυματικό εξάρθρημα του γόνατος με ρήξη της ιγνυακής αρτηρίας.

Στις 11.30 το πρωί της ίδιας ημέρας, υποβάλλεται σε πολύωρο χειρουργείο και εν συνεχεία μεταφέρεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ρίου. Σε πέντε ημέρες ακολουθεί νέα χειρουργική επέμβαση για τον καθαρισμό του τραύματος και στις 10 Αυγούστου υποβάλλεται σε νέα επείγουσα χειρουργική επέμβαση λόγω «οξείας ισχαιμίας αριστερού κάτω άκρου», κατά τη διάρκεια της οποία τελικώς ακρωτηριάζεται το πόδι, στο ύψος του μηρού.

Μετά από 90 ημέρες νοσηλείας στο Νοσοκομείο του Ρίου, εκ των οποίων, όπως αναφέρει, οι περισσότερες ήταν στη ΜΕΘ, στα τέλη Σεπτεμβρίου λαμβάνει εξιτήριο. Στις 14 Φεβρουαρίου 2018, κρίνεται από την αρμόδια επιτροπή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ ανάπηρος με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% εφ’ όρου ζωής.

Για άρθρα που αναδημοσιεύονται και αναγράφεται η πηγή τους δεν φέρουμε καμμία ευθύνη, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.


Πηγή