Σε έναν κόσμο ιδεατό, αυτή η μαγική παρένθεση των ημερών, από την Παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς που είναι ο ιδανικός τρόπος για να αποδράσουμε από την καθημερινότητα μας, θα πρέπει να είναι γεμάτες από τους φίλους μας και την οικογένεια μας, γεμάτες χαρά, κέφι, ευτυχισμένες στιγμές, δώρα, μουσική και καλό φαγητό.
Σταματήστε το βίντεο που παίζει στο μυαλό σας σαν από χριστουγεννιάτικη ταινία και προσγειωθείτε στην Ελλάδα του 2024- 25 όπου στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα πέφτουν βλέμματα από τους συγγενείς για να σας σκανάρουν πριν αρχίσουν οι πρώτες αγενείς, αδιάκριτες, απαράδεκτες, απαράλλαχτες κάθε χρόνο ερωτήσεις για το πώς άλλαξε, στον ένα χρόνο που έχετε να τους δείτε, η ζωή σας.
«Βρήκες σύντροφο;», «Πότε με το καλό θα μας στείλεις προσκλητήριο;», «Γιατί έχεις κοιλίτσα; Μήπως περιμένουμε κάτι ευχάριστο;», «Πάχυνες λίγο ή μου φαίνεται;», «Γιατί αδυνάτισες και έχεις κρεμάσει;», «Το παιδί ποιος το φροντίζει όταν λείπεις;», «Με τι ασχολείσαι τώρα, γιατί έμαθα ότι δεν δουλεύεις;». Ερωτήσεις που έρχονται χωρίς έλεος ως πυρ ομαδόν τις οποίες δε θέλουμε, δεν πρέπει, δεν χρειάζεται να απαντήσουμε αλλά για κάποιο λόγο μας δημιουργούν μια υποχρέωση να το κάνουμε για να μη τους προσβάλλουμε. Εμάς όμως δεν μας προσβάλει η αδιακρισία τους; Στο εντωμεταξύ η γιορτινή ατμόσφαιρα διακόπτεται συχνά πυκνά από τα παιδάκια που ουρλιάζουν και κλαίνε και εκείνον τον «πειραγμένο» πάντα ανταγωνιστικό συγγενή που αφού εκείνος πρώτος τα κάνει όλα τέλεια, τώρα θέλει να σταματήσουμε ό,τι κάνουμε για να παίξουμε αυτό το παιχνίδι «που είναι ασυναγώνιστος».
Ταυτίζεστε με κάποια από τις παραπάνω εικόνες; Χρειάζεστε τρόπους «διαφυγής» και λύσεις αντιμετώπισης; Υπάρχουν τρόποι. Εγώ- από την εμπειρία μου- μέτρησα 5.
Τοξικοί συγγενείς; Βάλτε όρια
Αυτή η λεξούλα με τα τέσσερα γράμματα έχει τόση μεγάλη δύναμη και είναι η ασπίδα απόκρουσης της τοξικότητας απ’ όπου και αν προέρχεται. Όταν είπα σ’ ένα γιορτινό τραπέζι στη θεία μου: «Σ’ αγαπώ, σε λατρεύω αλλά δε θα ξαναδεχθώ τέτοιες ερωτήσεις από σένα», λούφαξε, χαμογέλασε και από τότε αυτή η μία φορά το χρόνο που τη συναντώ, τη βλέπω ότι θέλει να ρωτήσει αλλά πλέον δεν μπορεί. Σκεφτόμουν πόσο ελεύθερη ένιωσα από τότε να βγαίνω εύκολα από άβολες γιορτινές οικογενειακές καταστάσεις. Γιατί ο καθορισμός ορίων μας προστατεύει και δημιουργεί ένα ασφαλές καταφύγιο για μας, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες. Εάν μάλιστα μπορείτε να συντομεύστε τις γιορτινές επισκέψεις σας ή να μείνετε μακριά από το τοξικό άτομο όσο βρίσκεστε σε ένα τέτοιο soiree, τόσο το καλύτερο. Φτάστε αργά, φύγετε νωρίς ή αφιερώστε χρόνο να έρθετε σε επαφή με άλλους στο τραπέζι για να ελαχιστοποιήσετε την αλληλεπίδραση.
Μην ασχολείστε
Μου έχει έρθει πολλές φορές η ανάγκη σε γιορτινό τραπέζι να ξεχάσω τις ευχές «αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο» και για ποιο λόγο γεννήθηκε ο Χριστός και να αρχίσω πόλεμο με ονόματα βαριά σαν ιστορία για την οικογένειά μας, όμως συγκρατήθηκα. Γιατί αυτό που σκεφτόμουν πάντα ήταν ότι ανακυκλώνω και διαιωνίζω την τοξικότητα. Έτσι λοιπόν επέλεγα πάντα την αποστασιοποίηση και την άρνηση συμμετοχής σε συζητήσεις αδιέξοδες με τους συγγενείς. Πάρτε μια ανάσα και εκφράστε ήρεμα την απόφασή σας να μη συμμετάσχετε σε μία συζήτηση που σας ενοχλεί ή/και μετατοπίστε το ενδιαφέρον σε μία άλλη συζήτηση εποικοδομητική ή απλά ευχάριστη. Και αυτό μας πάει στον επόμενο τρόπο…
Μιλήστε περί ανέμων και υδάτων
Η πικρή και καθόλου μικρή μου εμπειρία πια σε τέτοια θέματα μου λέει ότι όταν έχεις να κάνεις με ένα τοξικό άτομο, οι γιορτές δεν ενδείκνυνται για αμφιλεγόμενες συζητήσεις. Προσανατολίστε την κουβέντα σε ελαφριά, ουδέτερα θέματα για να αποφύγετε τη σύγκρουση. Εάν το τοξικό άτομο προσπαθήσει να προκαλέσει δράμα, απεμπλακείτε ευγενικά. Ο καιρός, «πώς μεγάλωσε έτσι η μικρή Σοφία», οι άπαιχτες συνταγές της θείας Μαρίας μπορεί να είναι από επιφανειακά έως αμήχανα θέματα όμως είναι η πιο ασφαλής επιλογή από οτιδήποτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε πανωλεθρία.
Εξασκηθείτε στη συναισθηματική αποκόλληση
«Συναισθηματική αποκόλληση» μου το είπε μια φίλη μου που ασχολείται πολύ με θέματα ψυχολογίας και meditation και μου άρεσε σαν έκφραση. Τι σημαίνει αυτό; Έχει μεγάλη σημασία να αντιληφθείτε και να αναγνωρίσετε πριν σας ανέβει το αίμα στο κεφάλι, ότι η τοξική συμπεριφορά τους, αφορά εκείνους τους ίδιους που την έχουν, όχι εσάς. Είναι δικό τους το πρόβλημα το οποίο καθρεφτίζουν σε μας. Μου λέει λοιπόν η φίλη μου: «Οραματίσου μια συναισθηματική ασπίδα για να εκτρέψεις την αρνητικότητα και να διατηρήσεις την εσωτερική σου ηρεμία». Το έκανα και ως άλλη Ζίνα, κέρδισα δυναμικά την ψυχική μου ισορροπία.
Να έχετε Σύστημα Υποστήριξης
Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε ένα από αυτά τα οικογενειακά τραπέζια, μπορείτε να φέρετε… ομάδα κρούσης. Υπάρχει δύναμη στους αριθμούς. Φέρτε το σύντροφό σας, τον/την κολλητό/ή σας, ένα μέλος της οικογένειας που θεωρείτε σύμμαχο για να γείρετε στον ώμο του όταν παραστεί ανάγκη. Δεν είστε μόνοι σε αυτό και δεν είστε οι μόνοι άνθρωποι γενικά στον πλανήτη Γη που τα Χριστούγεννα με τους συγγενείς, τα νιώθετε ως μία αγχωτική συνθήκη που ιδανικά θα θέλατε να προσπεράσετε. Αυτό ίσως να σας παρηγορεί. Άλλωστε αν ήσασταν οι μόνοι, δε γυρίζονταν τόσες κωμικές ταινίες που να την αποδομούν.
Να, και ένας έκτος τρόπος, το χιούμορ. Αλάνθαστο και έτοιμο να σας χαρίσει γέλιο και απελευθέρωση ενδορφινών.
Καλά –αποτοξινωτικά- Χριστούγεννα λοιπόν, και μην ξεχνάτε ότι ο στόχος γι’ αυτές τις λίγες ημέρες γιορτών και διακοπών, είναι η ψυχική σας ηρεμία.
vita.gr