Χωρίς απόλυτο νικητή ολοκληρώθηκε η πρώτη τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε υποψηφίων διαδόχων του Μπόρις Τζόνσον στη Βρετανία.
Πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στους συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στο πώς θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς μετά από την τριετία διακυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.
Στο ερώτημα του συντονιστή δημοσιογράφου, αν ο Μπόρις Τζόνσον ήταν ειλικρινής, κανένας δεν απάντησε ευθέως καταφατικά, ούτε καν η σύμμαχός του Λιζ Τρας, η οποία είπε πως κάποια από τα πράγματα που ισχυρίστηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός «δεν ήταν 100% ακριβή».
Ο Ρίσι Σούνακ σχολίασε, ότι η ανειλικρίνεια ήταν ένας από τους λόγους που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση. Η Πένυ Μόρντοντ απάντησε πως «υπήρχαν σοβαρά ζητήματα» με την ειλικρίνεια του Πρωθυπουργού, ενώ η Κέμι Μπέιντενοκ απάντησε «μερικές φορές». Ο Τομ Τούγκενχατ απάντησε αρνητικά κουνώντας το κεφάλι.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα της αναμέτρησης ήταν η φορολογική πολιτική, με τέσσερις στους πέντε υποψηφίους να υπόσχονται άμεση περικοπή ορισμένων φόρων που επέβαλε ο Ρίσι Σούνακ.
Ο 42χρονος τέως υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που επέμεινε πως οι φόροι πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται όταν χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός. Η σύγκρουση επί του θέματος ήταν μεγαλύτερη μεταξύ του κ. Σούνακ και της κ. Τρας, με τον πρώτο να λέει ότι οι υποσχέσεις περί μεγαλύτερης οικονομικής άνεσης των πολιτών με περισσότερο δανεισμό είναι «παραμύθια».
Ο κ. Τούγκενχατ, ο μόνος από τους υποψηφίους που είχε καταψηφίσει τις αυξήσεις κάποιων φόρων, αποκάλυψε πως όταν είχε ρωτήσει τον τότε υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ γιατί ήταν αναγκαία η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, εκείνος είχε απαντήσει «επειδή το θέλει το αφεντικό», αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Τζόνσον.
Σε σύγκρουση ήρθαν οι υποψήφιες αναφορικά με την καταγγελλόμενη αλλαγή στάσης της Πένυ Μόρντοντ στο θέμα του αυτοκαθορισμού της ταυτότητας φύλου. Η Μόρντοντ διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν προώθησε ως αρμόδια υφυπουργός τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου πέρα από την αναγνώριση της νομικής αλλαγής φύλου, διαβεβαίωση που αμφισβήτησε κυρίως η Κέμι Μπέιντενοκ. Η κριτική κατά της κ. Μόρντοντ είναι ότι άλλαξε όψιμα στάση ώστε να προσελκύσει περισσότερες ψήφους από τη δεξιά πτέρυγα των βουλευτών και των μελών του Συντηρητικού Κόμματος.
Οι υπόλοιπες ερωτήσεις αφορούσαν την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τη μείωση του χρόνου αναμονής στο εθνικό σύστημα υγείας NHS και την πράσινη οικονομία.
Θα ακολουθήσει δεύτερο τηλεοπτικό debate από το Sky News το βράδυ της Κυριακής, πριν από την τρίτη ψηφοφορία της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις τη Δευτέρα.
Τι έδειξαν τα προγνωστικά
Μπορεί ο debate να μην ανέδειξε αδιαφιλονίκητο νικητή, ωστόσο ως προς τις αποδόσεις των γραφείων στοιχημάτων ο τέως υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ βγήκε ελαφρώς ενισχυμένος.
Φαβορί για την πρωθυπουργία μετά από το debate του Channel 4 παραμένει η πρώην υπουργός Άμυνας Πένυ Μόρντοντ, αν και με ελαφρώς χειρότερη στοιχηματική απόδοση.
Σε ορισμένα γραφεία στοιχημάτων ο κ. Σούνακ προσπέρασε ξανά τη νυν υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας στη δεύτερη θέση των πιθανοτήτων.
Εξάλλου, δημοσκόπηση της Opinium σε δείγμα άνω των 1.000 ψηφοφόρων αμέσως μετά από το debate ανέδειξε ως νικητή τον επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής Τομ Τούγκενχατ με 36% και δεύτερο τον κ. Σούνακ με 25%.
Ακολουθούν με 12% η κα Μόρντοντ και η υφυπουργός Τοπικής Διακυβέρνησης Κέμι Μπέιντενοκ και έπεται τελευταία στις εντυπώσεις η κα Τρας με 6%.
cnn.gr