Συρία: Ανησυχία για την επόμενη ημέρα – Ουρές προσφύγων που επιστρέφουν στη Δαμασκό

Οι φυλακές – κολαστήριο

Οι φυλακές – κολαστήριο του Άσαντ έχουν «πλημμυρίσει» από πολίτες που ψάχνουν τους αγαπημένους τους που ήταν κλεισμένοι εκεί. Κάποιοι, χωμένοι για δεκαετίες στα μπουντρούμια των φυλακών, τριάντα μέτρα κάτω από την γη.

«Όλοι άρχισαν να τρέχουν. Δεν είναι σαφές εάν έχουν καταφέρει να μπουν σε αυτό το τμήμα των φυλακών. Πιστεύουν πως έχουν μπει μέσα. Πολλά πυρά στον αέρα», ανέφερε η ανταποκρίτρια του CNN, Κλαρίσα Γουόρντ.

Άγνωστος ο αριθμός των κρατουμένων που μπήκαν στη διαβόητη «κόκκινη φυλακή» και από τότε αγνοείται η τύχη τους.

Ουρές χιλιομέτρων με πρόσφυγες που επιστρέφουν στη Δαμασκό

Την ίδια ώρα, ένα «ποτάμι» από αυτοκίνητα έχει σχηματιστεί στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Χιλιάδες Σύροι πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Τουρκία θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, έπειτα από χρόνια.

Ο Ταγίπ Ερντογάν τούς ανοίγει τον δρόμο.

«Για να αποτρέψουμε τη συμφόρηση και να διευκολύνουμε την κυκλοφορία, ήδη ανοίξαμε τη συνοριακή πύλη Γιαλαντάγκι για να περάσουν».

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είχε και επικοινωνία με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην περιοχή, υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους μέσα στη Συρία.

Φόβος για την επόμενη μέρα

Ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας, Μοχάμεντ Γκαζί αλ Τζαλάλι, λέει πως μίλησε με τον ηγέτη των τζιχαντιστών και πως συμφώνησε να παραδώσει την εξουσία.

«Ο άντρας στο επίκεντρο όλων των εξελίξεων, ντυμένος με τη συνηθισμένη στρατιωτική του ενδυμασία, ο ηγέτης των τζιχαντιστών Μοχάμεντ Αμπού αλ-Τζουλάνι, συνάντησε τον μεταβατικό πρωθυπουργό για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά», ανέφερε το δελτίο του BBC.

Τις αρχικές δηλώσεις ικανοποίησης για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ ακολούθησε η ανησυχία για την επόμενη ημέρα στη Συρία.

«Ο ISIS θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτήν την περίοδο για να αποκαταστήσει τις δυνατότητές του, να δημιουργήσει ασφαλή καταφύγια», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Ισραηλινά χτυπήματα

Σε αυτό το κλίμα, δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλονίζουν την Δαμασκό. Ισραηλινά μαχητικά πλήττουν το Συριακό Κέντρο Επιστημονικών Μελετών και Ερευνών στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

Σε βάρος του ερευνητικού κέντρου είχαν επιβληθεί κυρώσεις για τις σχέσεις του με την ανάπτυξη χημικών όπλων επί του καθεστώτος Άσαντ.

Εκρήξεις συγκλόνισαν και τη Λατάκια, στις δυτικές ακτές της Συρίας. Το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων λέει πως πρόκειται για μια ακόμα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Συνολικά, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει 250 αεροπορικές επιθέσεις κατά στρατιωτικών στόχων στη Συρία, από την πτώση σου Άσαντ.

Παράλληλα, το Ισραήλ δίνει εικόνες από αλεξιπτωτιστές έτοιμους να μπουν στη Συρία.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγορεί το Τελ Αβίβ για παραβίαση της συμφωνίας του 1974 για εκεχειρία.

«Πάγωμα» χιλιάδων αιτήσεων χορήγησης ασύλου

Με τις εξελίξεις να τρέχουν, οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν μεμονωμένα στο «πάγωμα» χιλιάδων αιτήσεων χορήγησης ασύλου Σύρων προσφύγων. Ήδη Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και άλλες χώρες προσανατολίζονται προς αυτήν την κατεύθυνση, την ώρα που έχει ανοίξει και η συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί να γίνει επανεξέταση ασύλου σε όσους έχει ήδη χορηγηθεί και αν μπορούν να επιστρέψουν εκούσια στη Συρία.

Ανησυχία και στη Μόσχα, με το Κρεμλίνο να τηρεί στάση αναμονής και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις που αφορούν τις δύο στρατιωτικές βάσεις που διαθέτει στην περιοχή.


Πηγή