Σύμφωνα με τις ίδιες αλλαγές, τα αντίστοιχα πιστοποιητικά νόσησης θα ισχύουν για έξι μήνες από τους τρεις μήνες που ίσχυαν μέχρι τώρα.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη νέα ΚΥΑ
Ποιοι πρέπει να κατεβάσουν ξανά το πιστοποιητικό
Αρμόδιες πηγές, εξηγούν ότι τα barcode και για τα δύο πιστοποιητικά (εμβολιασμού και νόσησης, ανανεώθηκαν βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και συνεπώς, όσοι διατηρήσουν το έγγραφο που ήδη κατέχουν με την παλαιότερη ημερομηνία λήξης, είναι πλήρως καλυμμένοι.
Εάν πάλι το επιθυμούν, μπορούν να «κατεβάσουν» στο κινητό τους ή να εκτυπώσουν εκ νέου το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης προκειμένου να έχει τη νέα ημερομηνία λήξης.
Ωστόσο, όσοι είχαν περάσει κορωνοϊό μετά την απόφαση για αλλαγή στο χρονικό διάστημα ισχύος των πιστοποιητικών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε επανέκδοση του πιστοποιητικού τους.
Συγκεκριμένα θα πρέπει μέσω του gov.gr στη σελίδα https://eudcc.gov.gr/start/ να κατεβάσουν εκ νέου το πιστοποιητικό νόσησης και στη συνέχεια να το αποθηκεύσουν στο κινητό τους τηλέφωνο, είτε να τυπώσουν το έγγραφο και να το έχουν μαζί τους.
Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι βάσει της νέας ΚΥΑ
Κατά τα λοιπά, στην ΚΥΑ για τα μέτρα και τα πιστοποιητικά επισημαίνεται ότι πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
α) όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου και
β) όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορωνοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο (2) δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορωνοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.
Η αναφορά στα πιστοποιητικά εμβολιασμού
Για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού στην ΚΥΑ αναφέρεται:
«Όσοι ενήλικοι έχουν εμβολιαστεί και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ή, στην περίπτωση μονοδοσικών εμβολίων, από τη χορήγηση της μοναδικής δόσης, θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι εφόσον έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση».
Στους έξι μήνες η ισχύς του πιστοποιητικού νόσησης
Επίσης, σε ό,τι αφορά τα πιστοποιητικά νόσησης, στην ΚΥΑ υπενθυμίζεται ότι εκδίδονται:
α) κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, εντός δεκατεσσάρων (14) ημερών μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο,
β) ειδικώς για τους πλήρως εμβολιασμένους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, και κατόπιν θετικού ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test).
Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από:
α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή
β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.
Αναφορικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα, εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις εκατόν ογδόντα (180) ημέρες ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται εκ νέου πιστοποιητικό νόσησης, τηρουμένων πάντως των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.
Αναφορικά με τα εμβολιασμένα άτομα, για τους ενήλικες που είναι εμβολιασμένοι είτε με τις δύο (2) δόσεις του εμβολίου είτε με το μονοδοσικό εμβόλιο και επαναμολύνονται από κορωνοϊό COVID-19 δεύτερη φορά εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού (δηλ. εντός των εννέα (9) μηνών από τη χορήγηση της δεύτερης ή της μοναδικής δόσης), εκδίδεται πιστοποιητικό επαναμόλυνσης, το οποίο έχει διάρκεια εκατόν ογδόντα (180) ημέρες.
Το πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού που αναφέρθηκε παραπάνω, έχει επίσης ισχύ 180 ημερών, δηλαδή 6 μηνών.
Τα εν λόγω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα gov.gr είτε ηλεκτρονικά μέσω της κινητής συσκευής του ατόμου είτε μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 182 του ν.4876/2021.
cnn.gr