«Το σημαντικό με το στρατηγικό δόγμα είναι ότι συμφωνήσαμε ως ΝΑΤΟ για τη στρατηγική αυτής της Συμμαχίας σε έναν πιο επικίνδυνο, πιο ανταγωνιστικό και πιο απρόβλεπτο κόσμο» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Ήμουν παρών στη Λισαβόνα όταν συμφωνήσαμε το προηγούμενο Στρατηγικό Δόγμα. Τότε, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ ήταν παρών από τη Ρωσία, που συμμετείχε σε συνάντηση του ΝΑΤΟ. Στο Δόγμα συμφωνήσαμε ότι η Ρωσία ήταν στρατηγικός εταίρος. Δεν είναι αυτή η περίπτωση σε αυτό το στρατηγικό δόγμα. Είπαμε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία αποτελεί τον πιο άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια μας και επίσης γίνεται αναφορά στην Κίνα».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ιστορική απόφαση» την πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας ότι πλέον χρειάζεται η επικύρωση από τα 30 κοινοβούλια των μελών της Συμμαχίας.
«Αυτό είναι καλό για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, είναι καλό για τη Συμμαχία, είναι καλό για την σταθερότητα στην ευρωατλαντική περιοχή και δείχνει ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ.
Επισήμανε ότι «μέχρι τον Δεκέμβριο, ο Πρόεδρος Πούτιν πρότεινε στο ΝΑΤΟ την αποκαλούμενη Συνθήκη Ασφαλείας, την οποία έπρεπε να υπογράψουμε λέγοντας μεταξύ άλλων “όχι άλλα νέα μέλη στο ΝΑΤΟ. Υπογράψτε”. Δεύτερον ότι πρέπει να μετακινήσουμε όλα τα στρατεύματα και την υποδομή από μέλη του ΝΑΤΟ τα οποία προσχώρησαν μετά το 1997, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας δεν θα έπρεπε να έχουν στρατεύματα ούτε υποδομές του ΝΑΤΟ».
«Φυσικά δεν το δεχτήκαμε αυτό, εισέβαλε στην Ουκρανία γιατί ήθελε λιγότερο ΝΑΤΟ στα σύνορά του. Αυτό που παίρνει ο Πρόεδρος Πούτιν είναι περισσότερο ΝΑΤΟ, ακριβώς το αντίθετο. Περισσότερο ΝΑΤΟ, στρατιωτική παρουσία στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και δύο νέα μέλη στο ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο ίδιος.
cnn.gr