Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η αναγκαιότητα χρήσης σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και τα μέτρα προστασίας από πιθανούς κινδύνους, σε συνδυασμό με το θέμα της πράσινης μετάβασης συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 1ου Real Summit Industry του ομίλου Real Group με θέμα «Η Εγχώρια Βιομηχανία αλλάζει: Νέα μοντέλα παραγωγής με εισαγωγή ψηφιακών ρομποτικών τεχνολογιών και Τεχνητής Νοημοσύνης – Ο ρόλος του Κράτους, Διαφοροποίηση αναγκών σε πρώτες ύλες, προμηθευτές και αποθήκευση – Καινοτόμες λύσεις», με συντονιστή τον Μάνο Νιφλή.
Της Μαίρης Ι. Παπακωνσταντίνου
O καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τόνισε ότι «το κράτος τα τελευταία χρόνια πέτυχε τον ψηφιακό μετασχηματισμό πρωτίστως στον δημόσιο τομέα και ακολούθως στον ιδιωτικό. Το ψηφιακό πορτοφόλι που καθιέρωσε η χώρα μας, από τις πρώτες της Ευρώπης και το οποίο δίνει τη δυνατότητα να καταχωρούνται ηλεκτρονικά τα πιο σημαντικά μας έγγραφα, όπως είναι το διαβατήριο και η ταυτότητα, απέσπασε ευρωπαϊκό βραβείο. Αποτελεί μια εξυπηρέτηση που κέρδισε τον πολίτη, όπως απέδειξε ο τεράστιος αριθμός συναλλαγών, που άγγιξε το 1,45 εκατομμύρια. Η χώρα μας δείχνει τον δρόμο στη χρήση ψηφιακών υπηρεσιών όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά, καθώς το 79,2% των ενηλίκων στην Ελλάδα χρησιμοποιούν τις ψηφιακές υπηρεσίες της Πολιτείας όταν στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι στο 75%. Το στοίχημα είναι να εξάγουμε τεχνογνωσία στην ψηφιακή τεχνολογία και στην τεχνητή νοημοσύνη ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Ο κ. Ραχανιώτης Νικόλαος, Αν. Καθηγητής Τμήματος ΒΔΤ ΠΑ.ΠΕΙ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο Βιωσιμότητα –Καινοτομία- Ανθεκτικότητα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας. Τόνισε τη σημασία που αποκτά η εξέλιξη της τεχνολογίας με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, βελτιώνοντας σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας όπως τα logistics και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Ωστόσο, τόνισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που απαιτούν σωστούς χειρισμούς. Ως εκ τούτου ο κ. Ραχανιώτης τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης σε θέματα τεχνολογίας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, προκειμένου οι σημερινοί φοιτητές να είναι σωστά ενημερωμένοι όταν θα βγουν στον εργασιακό στίβο.
Ο κ. Σακκέτος Ιωάννης, Group CFO και BoD member στην Megara Resins μεταφέροντας την εμπειρία του συμφώνησε ότι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ελληνική βιομηχανία, δεδομένου ότι οι ελληνικές εταιρείες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητά τους. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πράσινη στρατηγική της Megara Resins, η οποία όπως τόνισε, παρότι χημική βιομηχανία, εν τούτοις αποτέλεσε από τις πρώτες εταιρείες που κινήθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προς την κατεύθυνση μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα και του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.
Από την πλευρά του ο Dr. Σάτσιος Κωνσταντίνος Founder & CEO στο Senergon Group, αναφέρθηκε στη σημασία της ορθής χρήσης των ρομποτικών συστημάτων και στην προϋπόθεση σωστής ενημέρωσης, καθώς όπως είπε, εάν τα ρομποτικά συστήματα δεν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορεί να προκληθεί το αντίθετο αποτέλεσμα, να προκαλέσουν δηλαδή μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Καθοριστικό ρόλο, ώστε με τη χρήση ρομποτικών συστημάτων να πετύχουμε μείωση του κόστους ενέργειας διαδραματίζουν τα έξυπνα δίκτυα, τομέας που η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σχέση με την Αμερική, που σημαίνει, ότι χρειάζεται δρόμος ακόμα για να πετύχουμε τους νέους στόχους.
Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος, Μάνος Νιφλής.
Χορηγοί επικοινωνίας του συνεδρίου είναι Gold: Coca-Cola Τρία Έψιλον, ΙΟΝ, ΝΙΚΑS, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ. Silver: Europa Aluminum Systems, Uni-Pharma Pharmaceutical Laboratories S.A., VKC A.E., Sponsors: EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑPOSTOLOS VOURLOUMIS EQUIPMENT NEXT, ΔΕΠΑ, DROMEAS, HELLENIQ ENERGY, MEGARA RESINS, MEL, PRIORITY, REVIVAL, SENERGQON.
enikonomia.gr