Στη ζωή συμβαίνει πολύ συχνά άθελά μας να πληγώσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε νοιαζόμαστε για εκείνους ή ότι δεν είμαστε συμπονετικοί. Σημασία έχει να κατανοήσετε το λάθος σας και να επιθυμείτε να διορθώσετε τα πράγματα, ζητώντας συγχώρεση.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να αναγκάσετε κάποιον να σας συγχωρέσει. Ακόμα και να παρακαλείτε το άλλο άτομο για συγχώρεση, βρίσκεται στη δική του ευχέρεια να το κάνει.
Μπορεί ο άνθρωπος που πληγώθηκε να χρειάζεται χρόνο να επεξεργαστεί τα δεδομένα ή να μην πιστεύει ότι ζητάτε αληθινά συγγνώμη. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε όσα ο ίδιος νιώθει, μπορείτε να κάνετε κάποια βήματα για να κερδίσετε την συγχώρεση και την εμπιστοσύνη του.
Αναγνωρίστε το λάθος σας και μην βλέπετε τη συγγνώμη ως αδυναμία
Μπορεί να είναι δύσκολο να παραδεχτείτε το λάθος σας. Χρειάζεται χρόνος και δύναμη για να δείτε ότι φανήκατε, ίσως, αναξιόπιστοι. Τα δυσάρεστα συναισθήματα, οι ενοχές και η αμηχανία είναι κομμάτι της διαδικασίας και καλό είναι να τα κοιτάξετε κατάματα.
Μόνο έτσι θα αναλάβετε την ευθύνη της κατάστασης και θα καταφέρετε να αναπτυχθείτε εσωτερικά. Απαιτείται συναισθηματική δύναμη και αυτογνωσία. Η ευαλωτότητα, όμως, είναι θεμιτή και μπορεί να σας βοηθήσει χωρίς άμυνες να έρθετε πιο κοντά στο άτομο που πληγώσατε.
Να είστε συγκεκριμένοι όταν ζητάτε συγχώρεση
Μια απλή συγγνώμη δεν φτάνει. Να εξηγήσετε στον άνθρωπο που πληγώσατε ότι κατανοείτε απόλυτα πως νιώθει. Δείξτε ότι συναισθάνεστε τη λύπη του και επικυρώνετε τα συναισθήματά του. Αυτό σημαίνει ότι έχετε σκεφτεί την κατάσταση και εννοείτε πραγματικά τη συγγνώμη σας.
Εξηγήστε γιατί πράξατε με τον συγκεκριμένο τρόπο
Μην βρίσκετε δικαιολογίες για να μην νιώσετε άσχημα για τον εαυτό σας. Φυσικά να περιγράψετε το πλαίσιο αλλά μην αφήνετε την ευθύνη σας απ’ έξω. Διαφορετικά θα φανεί ότι δεν έχετε μετανιώσει πραγματικά. Σημασία έχει να αναγνωρίσετε πώς το λάθος σας πλήγωσε κάποιον άνθρωπο.
Περιγράψτε τι θα κάνετε για να αποτρέψετε να ξανασυμβεί κάτι αντίστοιχο
Μην αρκείστε στη συγγνώμη. Αν πρόκειται για ένα λάθος που έχει βαρύτητα στη σχέση σας με το άτομο που πληγώσατε, δείξετε με πράξεις ότι θα επιδιώξετε να μην ξανασυμβεί. Αν, για παράδειγμα, έχετε ξεχάσει τα γενέθλια κάποιου σημαντικού για εσάς ανθρώπου, υποσχεθείτε ότι θα προσθέσετε στο ημερολόγιό σας τις αντίστοιχες ημερομηνίες. Αυτό αποτελεί μια απόδειξη της επιθυμίας σας να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη του ατόμου.
Δώστε τον χώρο που χρειάζεται στο άτομο που πληγώθηκε
Εσείς πρέπει να κάνετε αυτό που νιώθετε αλλά χωρίς να πιέζετε το άλλο άτομο να σας δώσει μια απάντηση ή να το αποδεχτεί. Αντί, λοιπόν, να τους ρωτάτε συνέχεια τι συμβαίνει και αν δέχονται τη συγγνώμη σας, καλύτερα να τους αφήσετε χώρο αν τον χρειάζονται. Είναι το ίδιο σημαντικό με τη συγγνώμη να σεβαστείτε τις ανάγκες και τα συναισθήματα του άλλου ατόμου.
Αποδεχτείτε την πιθανότητα να μην σας συγχωρέσουν
Όσο και αν λυπάστε για την έκβαση μιας κατάστασης από δικό σας λάθος, και όσες συγνώμες και να ζητήσετε, δεν είναι στο χέρι σας ο άλλος να σας συγχωρέσει. Είναι πολύ πιθανό, όταν ένας άνθρωπος πληγωθεί να κρίνει ότι δεν μπορεί να σας συγχωρήσει. Όσο συντριπτικό και να είναι αυτό, αποτελεί μέρος της ευθύνης που πρέπει να αναλάβετε και να το αποδεχτείτε ως ενδεχόμενο.
Συμπερασματικά, όλοι είμαστε ατελείς και κάνουμε λάθη. Κάποια από αυτά είναι μηδαμινά, κάποια άλλα, όμως, μπορεί να έχουν συνέπειες που θα αλλάξουν τα δεδομένα στη ζωή μας. Θα πρέπει στη ζωή να είστε συναισθηματικά έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο και να παίρνετε ως δεδομένο ότι μέσα από τα λάθη σας εξελίσσεστε. Αν έχετε αυτογνωσία και αυτοεκτίμηση, να μάθετε πάντα να συγχωρείστε τον εαυτό σας και να προχωράτε ακόμα πιο δυνατοί και πιο ώριμοι στην επόμενη στροφή της ζωής
vita.gr