Κλιματική κρίση: Αντέχουν οι ελληνικές πόλεις αντίστοιχη καιρική κατάσταση με εκείνη της Βαλένθια;

Τρεις μέρες μετά, οι κάτοικοι της ισπανικής πόλης μετρούν τις πληγές τους ενώ ο εφιάλτης της καταστροφής παραμένει ζωντανός στην σκέψη τους.

Πόσο πιθανό είναι να έχουμε όμως ένα αντίστοιχο φαινόμενο στην Ελλάδα;

«Έχουμε δει και στη χώρα μας αντίστοιχα φαινόμενα και πολύ πιο ισχυρά από αυτό, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την κακοκαιρία Daniel», λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ωστόσο, στη χώρα μας δεν έχουμε δει αντίστοιχο αριθμό νεκρών.

«Ευτυχώς δεν το έχουμε δει αυτό, αλλά πάντα φοβόμαστε», συμπληρώνει ο κ. Λαγουβάρδος.

Είναι έτοιμες οι πόλεις μας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο; Τι θα συμβεί στον ελληνικό αστικό ιστό;

«Στους πρόποδες των ορεινών όγκων ενός λεκανοπεδίου θα δημιουργηθούν ραγδαία φαινόμενα και πιθανόν να έχουμε και φαινόμενα αποσάθρωσης και λασπώδεις χειμάρρους», λέει ο Γιώργος Πατρίκιος, επίκουρος καθηγητής ΔΠΘ.

Μάνδρα: Είναι θωρακισμένη απέναντι σε πιο ισχυρά φαινόμενα από αυτά του 2017;

Ο Αρμόδιος Δρίκος, δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, μίλησε στις «Εξελίξεις Τώρα».

«Μετά από την πλημμύρα έγιναν κάποια έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης με πρόβλεψη για οχύρωση της πόλης για 320 χιλιοστά βροχής. Υπάρχει έντονη ανησυχία για το εάν μπορεί να αντέξει  η αντιπλημμυρική της θωράκιση. Έχουμε στείλει γραπτά αιτήματα και στη περιφέρεια και στον υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Υποδομών για να δούμε εάν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ακόμα για να θωρακίσουμε την πόλη μας».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Χρήστος Ηλίας, Γραμματέας Δήμου Μάνδρας.

«Οι δημότες με το παραμικρό φαινόμενο τους διακατέχει ο φόνος. Τα έργα αυτά δεν αρκούν, πρέπει να γίνουν και περαιτέρω έργα στον ορεινό όγκο».

Η περίπτωση της Βαλένθια μας δείχνει πόσο επιτακτική είναι η θωράκιση των πόλεών μας. Ειδάλλως, όταν μία αντίστοιχη καιρική κατάσταση χτυπήσει στον ελληνικό αστικό ιστό, θα είχαμε μεγάλα προβλήματα.


Πηγή