.«Η Τουρκία παρέβη την υποχρέωσή της βάσει του άρθρου 46 παρ. 1 να συμμορφωθεί με την απόφαση που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2019, η οποία καλούσε την κυβέρνηση να τερματίσει την κράτηση του Οσμάν Καβάλα και να εξασφαλίσει την άμεση απελευθέρωσή του» έκρινε το ΕΔΔΑ.
Η απόφαση αυτή του ΕΔΔΑ έρχεται μετά τη δεύτερη παραπομπή της Τουρκίας από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ, οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσαν εκ νέου την Τουρκία να απελευθερώσει άμεσα τον Οσμάν Καβάλα.
«Η Τουρκία δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που εκδόθηκε σήμερα, η οποία δίνει σαφή απάντηση σε αυτό το σημείο. Ανανεώνουμε την έκκλησή μας για άμεση απελευθέρωση του κ. Καβάλα», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους οι τρεις αξιωματούχοι του Συμβουλίου της Ευρώπης (ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Simon Coveney, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Tiny Kox, και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejčinović Burić).
Στην ίδια δήλωση, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία, ως Μέρος της Σύμβασης, να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι το θέμα θα παραμείνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υπουργών έως ότου εκτελεστεί πλήρως η απόφαση.
Παρά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν να αφήσουν ελεύθερο τον Καβάλα. Για τον λόγο αυτό το Συμβούλιο της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας, μια σπάνια κίνηση η οποία ενδέχεται να κοστίσει στην Τουρκία το δικαίωμα ψήφου της ή ακόμη και τον αποκλεισμό της από το όργανο αυτό στο οποίο εντάχθηκε το 1950.
Ο Καβάλα, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί» το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Η υπόθεση του Καβάλα προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει 10 πρεσβευτές δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.
cnn.gr