Υπουργικό Συμβούλιο: Σήμερα στις 11 π.μ η συνεδρίαση υπό τον Πρωθυπουργό-Ποια θέματα βρίσκονται στην ατζέντα

Σήμερα, Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στις 11 π.μ θα γίνει η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Μερικά από τα θέματα που αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στη συνεδρίαση είναι μεταξύ άλλων ο νέος μηχανισμός για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού. Πρόκειται για τη παρουσίαση που θα κάνει σήμερα  η υπουργός  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως αναφορικά με το νομοσχέδιο στο οποίο θα ενσωματωθεί  η Οδηγία 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Υπενθυμίζεται πως η κ. Κεραμέως είχε μιλήσει πρόσφατα για  την Ευρωπαϊκή Οδηγία του κατώτατου μισθού αλλά και για το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής ως προς αυτό.

Όπως είχε πει, αυτό που προτείνεται είναι  να χρησιμοποιείται ένας μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις αυξήσεις στις τιμές. Συνεπώς  όταν θα γίνονται αυξήσεις στις τιμές ,τότε θα γίνεται αντίστοιχη αναπροσαρμογή προς πάνω στον κατώτατο μισθό  αλλά την ίδια στιγμή θα λαμβάνονται υπ’ όψιν το πώς εξελίσσεται η οικονομία της χώρας μας.  «Όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα τόσο θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Αν πηγαίνουν χειρότερα δεν μπορεί να μειωθεί και αυτό θα προβλέπεται ρητά και στο νομοθέτημα, που θα εισαχθεί στη Βουλή» είχε σημειώσει μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  φαίνεται πως μελετά παρεμβάσεις και στο πεδίο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για τους κατώτατους μισθούς της ΕΕ.  Ο στόχος της ηγεσίας  του υπουργείου είναι να αυξηθεί το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από συλλογικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω και οι  μέσοι μισθοί.

Η κοινοτική οδηγία  έχει ως στόχο να αυξηθεί στο 80%  το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων στην ΕΕ από συλλογικές συμβάσεις.  Μάλιστα στην Ελλάδα  25% με 30% είναι το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται  από σύμβαση.

Επίσης στο Υπουργικό, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει και τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Υπενθυμίζεται πως το μινι-φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών περιλαμβάνει  τις αλλαγές στον τρόπο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά  και την έκπτωση του φόρου εισοδήματος .Αναλυτικά, στις φορολογικές δηλώσεις  καθιερώνεται προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την ετήσια υποβολή τους, από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση φόρου 4%, αν υποβάλουν τη δήλωσή τους έως 30 Απριλίου, 3% αν υποβάλουν τη δήλωση από 1η Μαΐου έως 15 Ιουνίου και 2% αν η δήλωση υποβληθεί από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου. Σε όλες τις περιπτώσεις, προϋπόθεση για τη χορήγηση έκπτωσης είναι η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου. Εναλλακτικά, ο φόρος εισοδήματος θα πληρώνεται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση, με την πρώτη δόση έως 31 Ιουλίου. Αλλά την ίδια ώρα ο κ. Χατζηδάκης θα παρουσιάσει και τη νέα  δομή της ΑΑΔΕ.

Αλλά και το πλαίσιο της μείωσης των φόρων αναμένεται να τεθεί εκ νέου σήμερα στο Υπουργικό.  Το πλαίσιο αυτό φαίνεται πως θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιανουαρίου του 2025 . Αυτές θα μειωθούν  εμπροσθοβαρώς  κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και το 0.5% θα είναι για τους εργαζόμενους  ενώ το 0,5% θα είναι  για τους εργοδότες ( από τις εισφορές υγείας). Συνεπώς οι συνολικές εισφορές των εργοδοτών θα διαμορφωθούν σε 21.79 %, από 22,29% που είναι σήμερα, ενώ των εργαζομένων  θα πάει στο 13.37%από 13.87% που είναι σήμερα.
  • Κούρεμα  30% στα τεκμήρια διαβίωσης από το 2026. Ο στόχος είναι να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των νοικοκυριών.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων αλλά και των υποκαταστημάτων τους το 2027 . Υπενθυμίζεται δε πως το τέλος επιτηδεύματος δεν θα ισχύει από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις ατομικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι».
  • Αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Δεν αναμένεται να αλλάξει ο εισαγωγικός συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος ωστόσο επανεξετάζεται ο αμέσως επόμενος συντελεστής 22% που αφορά στο κλιμάκιο εισοδήματος μεταξύ 10.001 ευρώ έως και 20.000 ευρώ. Ο στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να περιοριστεί η «ψαλίδα» ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πρώτους συντελεστές καθώς οι επόμενοι κλιμακώνονται στο 28%, στο 36% και στο 44%. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
  • Μείωση ΦΠΑ . Υπενθυμίζεται πως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 ανέφερε πως θα μειωθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ στο 22% από το 24% και πως ο μειωμένος συντελεστής θα ανέλθει στο 11% από το 23%.
  • Τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Στα σκαριά της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται η  κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Μάλιστα  οι περισσότερες αλλαγές στην άμεση φορολογία αναμένεται να γίνουν  από τα εισοδήματα του 2026.

Τα θέματα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου

Επίσης άλλα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

  • Παρουσίαση από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών:

α) Διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων,

β) Νέα δομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη νομοσχεδίου για τη ρύθμιση ζητημάτων οργάνωσης και λειτουργίας του υπουργείου
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Δένδια και τον Υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη νομοσχεδίου για τη ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο των νομοθετικών πρωτοβουλιών για την Ανωτάτη Σχολή Παραστατικών Τεχνών, τις Σχολές Ανώτερης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Παρουσίαση από τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο νομοσχεδίου για τις διαδικασίες ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων, την άσκηση δικαστικών και προδικαστικών προσφυγών και την επαγγελματοποίηση του τομέα των δημοσίων συμβάσεων
  • Παρουσίαση από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση των ερανιστικών νομοσχεδίων των υπουργείων τους.

 

 

 


enikonomia.gr