Φοροελαφρύνσεις: Σε αυτούς τους φόρους θα γίνουν νέες μόνιμες μειώσεις- Τι θα αλλάξει στην φορολογική κλίμακα, στον ΦΠΑ και στα τεκμήρια

Νέες μόνιμες μειώσεις άμεσων φόρων πολιτών θα υπάρξουν έως το 2027 από την κυβέρνηση.

Μερικές από αυτές αφορούν τις αλλαγές στη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών, στο «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης  στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των επιχειρήσεων και στην κλίμακα της φορολογίας εισοδήματος των  φυσικών προσώπων, στη μείωση συντελεστών ΦΠΑ και στην κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Αναλυτικά:

Θα μειωθούν εκ νέου από την 1η Ιανουαρίου του 2025  κατά 1 μονάδα  οι ασφαλιστικές εισφορές. Υπενθυμίζεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν εκ νέου  κατά 1 μονάδα.  Ο επιμερισμός θα είναι μισή μονάδα για εργοδότες και εργαζόμενους. Ενώ οι μειώσεις εισφορών των επιχειρήσεων αναμένεται να φέρει  έξτρα αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Επίσης επισημαίνεται πως οι ασφαλιστικέ  εισφορές θα έχουν μειωθεί αθροιστικά έως το 2027 όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται δε πως από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές.

-Θα υπάρξει έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών μεταξύ των νοικοκυριών. Αυτό αναμένεται να γίνει  από το 2026.  Υπενθυμίζεται δε πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, αρκετοί πολίτες καταβάλλουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στο εισόδημα τους με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης. Σε αυτές εντάσσονται μεταξύ άλλων τα αυτοκίνητα, οι κατοικίες,  οι αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής. Ενδεικτικά αναφέρεται πως οι φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης  είναι κατά κόρον μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο, όπως έδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ.

-Θα καταργηθεί το 2027 το τέλος επιτηδεύματος των επιχειρήσεων αλλά και των υποκαταστημάτων τους. Υπενθυμίζεται δε πως το τέλος επιτηδεύματος  δεν θα ισχύει από το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τους  ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις ατομικές επιχειρήσεις και  τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

-Θα γίνουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Δεν αναμένεται να αλλάξει ο εισαγωγικός συντελεστής 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος ωστόσο επανεξετάζεται ο αμέσως επόμενος συντελεστής 22% που αφορά στο κλιμάκιο εισοδήματος μεταξύ 10.001 ευρώ έως και 20.000 ευρώ. Ο στόχος της παρέμβασης αυτής είναι να περιοριστεί η «ψαλίδα» ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πρώτους συντελεστές  καθώς οι επόμενοι κλιμακώνονται στο 28%, στο 36% και στο  44%.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως εάν ο συντελεστής στο κλιμάκιο από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ μειωθεί στο 15% από 22%, τότε θα μειωθεί  ο φόρος κλιμακίου στα 1.500 ευρώ από 2.200 ευρώ που είναι σήμερα. Αυτό θα φέρει εμμέσως μια μηνιαία αύξηση της τάξεως των 50 ευρώ στις αποδοχές (των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα με τους 14 μισθούς). Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ και φτάνουν έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

-Μείωση ΦΠΑ . Θα μειωθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.  Υπενθυμίζεται πως το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 ανέφερε πως  θα μειωθεί ο κανονικός  συντελεστής ΦΠΑ στο 22% από το 24% και πως ο μειωμένος συντελεστής θα ανέλθει στο 11% από το 23%.

-Τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης  των ελευθέρων επαγγελματιών. Την κατάργηση του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση.  Και αυτό εκτιμάται πως θα συμβεί επειδή  η ψηφιακή εποχή κλείνει σταδιακά τις τρύπες της φοροδιαφυγής, προκαλώντας εκ των πραγμάτων υψηλότερη φορολογική επιβάρυνση για όσους μέχρι πρότινος υποφορολογούνταν.Σε κάθε περίπτωση οι περισσότερες αλλαγές στην άμεση φορολογία θα εφαρμοστούν από τα εισοδήματα του 2026.

 

 


enikonomia.gr