Κατώτατος μισθός: Πότε και γιατί ενδέχεται να “παγώσει” η αύξησή του

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει κυρίως αλλαγές  στον μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Υπενθυμίζεται δε πως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ( όπως ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ,) και πως συζήτησαν τη βάση του πορίσματος Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την ενσωμάτωση κοινοτικής εργασιακής οδηγίας που αφορά στον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ενσωματώσει έως τις 15 Νοεμβρίου του 2024 τη σχετική εργασιακή οδηγία στο εθνικό της δίκαιο της. Η προθεσμία αυτή αφορά κάθε κράτος -μέλος της ΕΕ.

Το πόρισμα

Πάντως το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εστιάζει στις αλλαγές που θα γίνουν στο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού και όχι στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Μερικές από τις αλλαγές που προτείνει η Επιτροπή είναι μεταξύ άλλων:

  • να υπάρξει ένας συγκεκριμένος μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα προσδιορίζεται η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στον σκληρό πυρήνα που βρίσκεται ο πληθωρισμός.
  • να υπάρξουν ακόμη δύο ρήτρες:

α. Από την 1η Ιανουαρίου 2028 να μην γίνεται μείωση του κατώτατου μισθού ακόμα και αν αυτό προκύπτει από μαθηματικό τύπο. Ωστόσο θα μπορεί να γίνει πάγωμα του κατώτατου μισθού εάν εκπληρώνεται έστω και μία σειρά προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η έλλειψη των αναγκαίων «δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

β. Με βάση το πόρισμα, ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο θα πρέπει να εξισώνεται με τον εκάστοτε κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.  Ενώ το ποσό της αύξησης στον κατώτατο μισθό (σύμφωνα με σχετική εξαγγελία της κυβέρνησης) θα δίδεται αυτούσιο σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους  και αυτό θα εφαρμοστεί  από το 2025.

Η επαναφορά της αρμοδιότητας καθορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συστήνεται να παραμείνει στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης

Κατώτατος μισθός: Πότε ενδέχεται να “παγώσει” η αύξηση

Ωστόσο  σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για την αύξηση στον κατώτατο μισθό ενδέχεται να “παγώσει” από το 2027 – 2028 και μετά λόγω πιθανής έλλειψης “δημοσιονομικών δυνατοτήτων”. Και αυτό μπορεί να συμβεί διότι όπως όλα δείχνουν η έλλειψη αυτή δεν θα μπορούσε να στηρίξει την αύξηση μισθών στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα.

 

 

 

 


enikonomia.gr