Σφοδρή πολιτική σύγκρουση για την υπόθεση Novartis

«Τέτοια προχειράτζα δεν το περίμενα»

«Η πρώτη Επιτροπή στην οποία τοποθετήθηκα ως μέλος ήταν η εξεταστική για τη Novartis. Δε σας κρύβω ότι θεώρησα ότι μπορεί να υπάρχουν παγίδες, ενδεχομένως να πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, είναι μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», λέει ο κ. Μαρκόπουλος.

«Σκάνδαλο ήταν για γιατρούς, όχι για πολιτικούς. Τόσο πρόχειρα στημένη σκευωρία, τέτοια υπόθεση την οποία την είχαν εργαλειοποιήσει για να χτυπήσουν 10 πολιτικούς αντιπάλους, πραγματικά δεν το περίμενα. Τέτοια προχειράτζα δεν το περίμενα, εντυπωσιάστηκα».

«Η Δικαιοσύνη μάς δείχνει τον δρόμο να το πάμε παρακάτω», τονίζει.

Για τη ρήξη Σαμαρά – Μητσοτάκη λέει:

«Δε θα ερμηνεύσω εγώ τι ήθελε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τι θέλει να πει ο Αντώνης Σαμαράς, όμως από τις τοποθετήσεις των πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, παράγεται μια κινητικότητα. Η ΝΔ είναι μεγάλη παράταξη. Οι μεγάλες παρατάξεις έχουν διάφορα ρεύματα ενσωματωμένα. Υπάρχει μια ιδεολογική συζήτηση στη ΝΔ. Από την άλλη, πιστεύω ότι άλλο η συζήτηση και άλλο η ρήξη και η κρίση».

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρει:

«Δε θα μπω σε αυτήν τη συζήτηση, έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους επόμενους μήνες, πρέπει να τη σεβαστούμε, οφείλουμε να κινηθούμε με έναν σεβασμό στον θεσμό και το πρόσωπο».

Ο ίδιος μίλησε και για τον εκλογικό νόμο.

«Συνολικά η άποψή μου για τον εκλογικό νόμο σε ό,τι αφορά το μεγάλο παιχνίδι, αυτό της κυβερνησιμότητας, είναι να μην υπάρχουν συχνές αλλαγές. Όμως η πανσπερμία κομματιδίων δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κοινοβουλευτική λειτουργία. Σε ό,τι αφορά το όριο του 5% θεωρώ πως είναι μια σωστή ρύθμιση, συνολικά όμως δεν είμαι υπέρ των συχνών αλλαγών».

«Πλήττουν την καρδιά του κράτους δικαίου»

Από την πλευρά του, ο κ. Αυλωνίτης σχετικά με τη Novartis σημειώνει:

«Όσον αφορά το θέμα της απαράδεκτης έκφρασης ότι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν κουκουλοφόροι και ότι τώρα που άρθηκε το καθεστώς προστασίας θα τους αναγκάσουν να πουν ποιος του έβαλε, από πού προκύπτει ότι κάποιος τους έβαλε; Αυτές οι εκφράσεις πλήττουν την καρδιά του κράτους δικαίου και είναι απαράδεκτες να ξεστομίζονται από το στόμα ενός πρώην πρωθυπουργού που πρέπει να διαφυλάξει με κάθε τρόπο τις έννοιες του κράτους δικαίου».

Για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Όταν ένα κόμμα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους εσωστρέφεια η οποία φτάνει στο επίπεδο της ‘εμφύλιας’ σύρραξης, αντιλαμβάνεστε ότι έχει πληγεί ανεπανόρθωτα η σχέση εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος με το κόμμα αυτό. Όταν βλέπετε τέτοιου είδους αντεγκλήσεις οι οποίες παίρνουν και δραματικό χαρακτήρα μεταξύ προσώπων, λογικό είναι ο μέσος Έλληνας ψηφοφόρος να είναι κρατημένος».

«Πιστεύω ότι πάντοτε η Δημοκρατία βρίσκει λύσεις. Όταν ολοκληρωθεί και η διαδικασία της εκλογής προέδρου, έχω την εντύπωση ότι θα κοπάσουν τα πράγματα είτε δια της διασπάσεως είτε δια της υποχωρήσεως των μελών αποδεχόμενα ότι πρέπει να συμβιώσουν για το καλό του τόπου και του κόμματος. Αυτό το δεύτερο σενάριο, δυστυχώς δεν το βλέπω», σημειώνει.

Ο ίδιος λέει πως:

«Έχω πει ότι όποιος και να ήταν και αν ακολουθούνταν η ίδια τακτική από πλευράς πλειοψηφίας της ΚΕ θα έφευγα από τον ΣΥΡΙΖΑ διότι το θεωρώ ως μέγιστο θέμα δημοκρατικότητας του κόμματός μου και δημοκρατίας συνολικά».

Για την κόντρα Σαμαρά – Μητσοτάκη επισημαίνει:

«Δεν μπορεί ο κ. Σαμαράς, πρώην πρωθυπουργός, να λέει ‘κ. Μητσοτάκη φυλάξτε τα σύνορά μας’ και να καθόμαστε απαθείς και να το βάζουμε σε επίπεδο προσωπικής αντιπαράθεσης».

«Συμφωνώ με την ελληνική Δικαιοσύνη»

Για την υπόθεση της Novartis η Βάσια Αναστασίου λέει:

«Εγώ συμφωνώ με την ελληνική Δικαιοσύνη. Η ελληνική Δικαιοσύνη αυτήν την στιγμή, κάλιο αργά παρά ποτέ, τι λέει; Ότι υπάρχει αναντιστοιχία. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν αθωωθεί, άρα δε γίνεται να διατηρείται ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων ενώ οι άνθρωποι έχουν αθωωθεί. Υπήρξαν 10 πολιτικοί που αμαυρώθηκε το όνομά τους και ήταν αθώοι. Στη σύγχρονη πολιτική πρέπει τέτοιες πρακτικές λάσπης, καταστροφής προσώπων, να τις καταδικάζουμε. Είναι άλλο να είναι κάποιος πολιτικός μας αντίπαλος και άλλο να τον καταστρέφουμε σαν να είναι εχθρός μας. δεν είναι υγιής πρακτική αυτή».

«Σίγουρα τα θύματα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν από εδώ και πέρα τα όπλα που τους δίνει ο νόμος και η Δικαιοσύνη για να κινηθούν αντίστοιχα».

Για τη ρήξη μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Μητσοτάκη, λέει:

«Καλό θα ήταν όλα τα κόμματα, τα του οίκου μας να μην τα μεταφέρουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο, να τα λύνουμε στις εσωκομματικές μας διαδικασίες. Είδαμε μια διαδικασία εσωκομματική στο ΠΑΣΟΚ, η οποία κατηγορηθήκαμε κάποιοι για εσωστρέφεια τότε αλλά αντιθέτως είδαμε ότι όταν κινούμαστε με σοβαρότητα, με δημοκρατική λειτουργία, με ανοιχτές διαδικασίες, ο κόσμος αυτό το αγκαλιάζει».

«Φοράμε όλοι τη φανέλα του ΠΑΣΟΚ και θέλουμε ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ θέλει να συνεχίσει να ανεβαίνει, πρέπει να αγκαλιάσει όλες του τις τάσεις», καταλήγει.


Πηγή