Bed Rotting: Τελικά είναι καλό να βρίσκεστε στο κρεβάτι πολλές ώρες;

Αν και η ιδέα της χαλάρωσης στο κρεβάτι για πολλές ώρες ή αλλιώς το bed rotting δεν είναι κάτι καινούριο (οι Σκωτσέζοι το αποκαλούν hurkle-durkle εδώ και 200 ​​χρόνια), το TikTok αποφάσισε να κάνει ένα… rebranding και να το κάνει να φαίνεται πιο ρομαντικό και γοητευτικό στα μάτια μας.

Είναι μια τάση αυτοφροντίδας που διαδόθηκε στην κοινωνική πλατφόρμα, αλλά είναι τελικά υγιής; Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι πιστεύουν οι ειδικοί για αυτό το ιδιαίτερο self-care τελετουργικό και πώς να το εφαρμόσετε με ασφάλεια στην καθημερινότητά σας για βέλτιστα οφέλη.

Τι είναι το bed rotting;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το bed rotting ουσιαστικά είναι να επιτρέπετε στον εαυτό σας να μείνει στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι σαν να πατάτε ένα κουμπί παύσης στη ζωή σας και να επιτρέπετε στον εαυτό σας να αγκαλιάσει πλήρως το να μην κάνει απολύτως τίποτα. Η λογική είναι να ξαπλώνετε όλη μέρα στο κρεβάτι σας χωρίς να κάνετε τίποτα, να δίνετε στο μυαλό και το σώμα σας την απαραίτητη επανορθωτική ξεκούραση κι έναν τρόπο να αποσυμπιεστείτε και να αντιμετωπίσετε τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και την εξάντληση.

Το bed rotting δεν έχει να κάνει μόνο με το να περνάτε πολλές ώρες στο κρεβάτι, αλλά με το να επιτρέψετε στον εαυτό σας να το απολαύσει πλήρως χωρίς καμία ενοχή ή ντροπή. Σε έναν κόσμο με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για αποσυμπίεση και απλά να μην κάνετε τίποτα. Είναι μια ευκαιρία όμως να επαναφορτιστείτε, να αναλογιστείτε καθετί, να φροντίσετε τον εαυτό σας και ίσως ακόμη και να θυμηθείτε πώς είναι να μην έχετε μια μεγάλη λίστα υποχρεώσεων να φέρετε εις πέρας.

Είναι κακό;

Οι επικριτές της τάσης το αποκαλούν ως «η τοξική πλευρά της αυτοφροντίδας» που μπορεί να δικαιολογήσει κάποια ανησυχία όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθμό ή για πολύ καιρό.

Εδώ είναι δύο πιθανά μειονεκτήματα:

Μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας

Πολλοί ειδικοί στον ύπνο υποστηρίζουν ότι το κρεβάτι πρέπει να προορίζεται μόνο για ύπνο και σεξ, καθώς όταν κάνετε άλλες δραστηριότητες εκεί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υπερβολικό bed rotting μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα νωθρότητας παρά αναζωογόνησης και θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει το μοτίβο ύπνου σας.

Το σώμα μπορεί να αρχίσει να συνδέει το κρεβάτι με διεγερτικές δραστηριότητες που κάνουμε όταν είμαστε ξύπνιοι, όπως το scroll στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η κατανάλωση κάποιου σνακ. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείτε, μπορεί να δυσκολευτείτε να σας πάρει ο ύπνος.

Μπορεί να οδηγήσει σε αποφυγή ή αδυναμία αντιμετώπισης των ανθρώπων ή μιας κατάστασης

Το bed rotting μπορεί να γίνει μια ανθυγιεινή πρακτική εάν χρησιμοποιείται για την αποφυγή ευθυνών, ανθρώπων, συναισθημάτων ή προκλήσεων που αντιμετωπίζετε. Εάν η ανάγκη ή η επιθυμία για bed rotting γίνεται συνήθεια, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός προβλήματος ψυχικής υγείας.

Αποτελεί μάλιστα πρόβλημα όταν νιώθετε ότι είστε εκτός ελέγχου. Τότε μπαίνετε σε μια πιο «κόκκινη περιοχή», ιδιαίτερα αν έχετε ιστορικό κατάθλιψης, άγχους ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, τονίζουν οι ειδικοί.

Tips για να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω του bed rotting

Αλλάξτε το κρεβάτι σας με ένα άλλο μέρος 

Για να αποτρέψετε τη συσχέτιση του κρεβατιού σας με άλλες δραστηριότητες εκτός από τον ύπνο, βρείτε ένα μέρος εκτός από το κρεβάτι σας για το bed rotting -είτε είναι στο πάτωμα δίπλα στο κρεβάτι σας, στον καναπέ, σε μια μεγάλη πολυθρόνα ή στον ξενώνα.

Βρείτε έναν σκοπό

Πριν κάνετε bed rotting, οι ειδικοί προτείνουν να ρωτήσετε τον εαυτό σας γιατί το κάνετε: Είναι για επαναφόρτιση; Για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας; Για να παρακολουθήσετε μια νέα σειρά; Το να έχετε έναν σκοπό μπορεί να κάνει τη διαδικασία πιο ικανοποιητική. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσέχετε περισσότερο τις δραστηριότητες που επιλέγετε ενώ είστε ξαπλωμένοι.

Για παράδειγμα, εάν ο στόχος σας είναι να επαναφορτιστείτε, σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσει πραγματικά να νιώσετε ανανεωμένοι. Μπορείτε να φορέσετε μια μάσκα προσώπου ενώ ξεφυλλίζετε ένα περιοδικό ή να ανάψετε ένα κερί και να διαβάσετε ένα βιβλίο.

Σκεφτείτε τον χρόνο σας

Επιλέξτε μια στιγμή που δεν έχετε πιεστικές υποχρεώσεις. Ίσως είναι ένα πρωί του Σαββατοκύριακου ή μια προγραμματισμένη μέρα άδειας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να χαλαρώσετε πλήρως χωρίς την ενοχή της παραμέλησης των ευθυνών.

Επικοινωνήστε

Ενώ το bed rotting προορίζεται να είναι μια σόλο δραστηριότητα, μπορεί να είναι απομονωτική, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να τηλεφωνήσετε σε έναν φίλο σας ή να κάνετε facetime με τον σύντροφό σας. Οτιδήποτε για να διατηρήσετε την σύνδεση με τους αγαπημένους σας και την ανθρώπινη αλληλεπίδραση είναι καλό για τον νου και την καρδιά.


vita.gr