Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση – Τι ελαφρύνσεις θα περιλαμβάνει για το 2025

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το  νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες  φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους, ελεύθερους  επαγγελματίες, ιδιοκτήτες και εκμισθωτές ακινήτων αλλά και αλλαγές στη  διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων  σε συνδυασμό με την αύξηση του ποσοστού έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος των συνεπών φορολογουμένων. Επίσης επισημαίνεται πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του  νέου φορολογικού  νομοσχεδίου  μετά αυτό θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

Οι παρεμβάσεις

Αναλυτικά η λίστα με τις παρεμβάσεις  αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1.Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος  το 2025 για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις, εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι»). Σημειώνεται δε πως  το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους από την κατάργηση του μέτρου θα είναι μεταξύ 325 ευρώ και 500 ευρώ. Ενώ για τις επιχειρήσεις το μέτρο αυτό θα καταργηθεί το 2027σύμφωνα με το κυβερνητικό σχεδιασμό.

2.Παρεμβάσεις στο σύστημα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών: Αναλυτικά τρεις αλλαγές αναμένεται να ισχύσουν από το επόμενο έτος στο σύστημα αυτό:

  •  Μείωση 50% στο ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, των  αυτοαπασχολουμένων και των ατομικών επιχειρήσεων  που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους.  Υπενθυμίζεται πως σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.
  • Μεταφορά στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων του κριτηρίου για το μέγιστο μισθό εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή. Υπενθυμίζεται πως σήμερα  ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).
  • Αύξηση του μέσου τζίρου του ΚΑΔ . Ο στόχος είναι να περιοριστεί  η προσαύξηση του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος  των ελεύθερων επαγγελματιών των οποίων ο τζίρος τους  υπερβαίνει το μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ.  Μάλιστα σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα, εάν ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει, τότε θα έχει προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.

3.Τριετή απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος των ιδιοκτητών ακινήτων αλλά υπό προϋποθέσεις.  Αυτό θα αφορά τους πολίτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα τους ή  που θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες. Βασική προϋπόθεση είναι το ακίνητο να είναι κενό όπως προκύπτει από το Ε2 ή να βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του να μην ξεπερνά τα 120 τ.μ. και να ανήκει σε φυσικά πρόσωπα και όχι σε επιχειρήσεις.

4. Έκπτωση 20 % στον ΕΝΦΙΑ του έτους 2025  των ασφαλισμένων κατοικιών για φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα). Αυτό θα αφορά τους ιδιοκτήτες που έχουν κατοικίες των οποίων η συνολική αξία είναι έως 500.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα το ποσοστό της έκπτωσης αυτής ήταν στο 10%. Ενώ οι πολίτες που έχουν  στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες φορολογητέας αξίας άνω των 500.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ  10% αλλά εάν δεν τις ασφαλίσουν έναντι φυσικών καταστροφών μέχρι την 1η Ιουνίου 2025  τότε δεν λάβουν  από το κράτος αποζημιώσεις για ζημιές από θεομηνίες.

5. Νεόδμητα ακίνητα.  Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων  παρατείνεται έως τα τέλη του 2025.

6. Το φιλοδώρημα των εργαζομένων σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ). Θεσπίζεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ το χρόνο για τα φιλοδωρήματα που θα λαμβάνουν οι εν λόγω εργαζόμενοι.

7.  Αλλαγές από το 2025  στο χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών και των νομικών προσώπων. Δηλαδή από την επόμενη χρονιά το χρονοδιάγραμμα αυτό θα είναι σταθερό για τους παραπάνω καθώς θα υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις  από τις 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό κάθε έτος από τις 16 Ιανουαρίου έως την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου κάθε έτους, όλοι οι φορείς του δημοσίου που έχουν υποχρέωση ανάρτησης στοιχείων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, αφού εγγραφούν σε ειδικό μητρώο, θα πρέπει να ανεβάζουν τα στοιχεία έγκαιρα και χωρίς λάθη. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, θα  προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να έχει ανοίξει έως τις 15 Μαρτίου και σε περίπτωση καθυστερημένης θα επιβάλλεται πρόστιμο στον Διοικητή της ΑΑΔΕ.

8. Αλλαγές στην έκπτωση αναφορικά με την εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος

Θα υπάρχει μια έκπτωση από  2%έως και 4% για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το χρόνο υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Αναλυτικά η έκπτωση στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα είναι:

  • 4% για τους πολίτες που θα υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τους  από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.
  • 3% θα είναι  για τους πολίτες που θα υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τους  από την  1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου
  • 2% θα είναι για τους πολίτες που θα υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση τους από τις  16 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου

9. Νέοι γονείς

Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των χρηματικών παροχών από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους 6 μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που προσφέρουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

10. Απαλλαγή από φόρο ασφαλίστρου 15% συμβολαίων υγείας για παιδιά ηλικίας  έως 18 ετών

11. Γιατροί. Αυτοτελή φορολόγηση με συντελεστή 22% των εφημεριών του ΕΣΥ.

12. Οι ασφαλιστικές εισφορές

Μειώνονται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την 1η Ιανουαρίου οι ασφαλιστικές εισφορές.  Αυτό επιμερίζεται σε 0,5% από τις εισφορές εργαζομένων και 0,5% από τις εργοδοτικές εισφορές κλάδου υγείας.


enikonomia.gr