Εσωτερικές πολιτικές διεργασίες και «ζυμώσεις» – Τι είπαν Κακλαμάνης και Καραμέρος

Για την συνάντηση των βουλευτών της ΝΔ με τον κ. Γεραπετρίτη και για τα περί “κρυφής ατζέντας” που έκανε λόγο ο κ. Σαμαράς, μίλησε ο κ. Κακλαμάνης.

«Έγινε η συνάντηση με τους βουλευτές όπου μετέχουν στην Επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας. Μπήκαν όλα τα θέματα στο τραπέζι, μιλήσαμε 8 συνάδελφοι από τους 30 και οι υπόλοιποι καλύφθηκαν. Μίλησα πρώτος, έβαλα την ατζέντα των κόκκινων γραμμών διαχρονικά. Οι απαντήσεις του υπουργούς ήταν σαφείς και κατηγορηματικές. Μάλιστα ενόψει της συνάντησης με τον Φιντάν είπε ότι μετά την συνάντηση θα ενημερώσει τα κόμματα. Η απάντηση στο τι θα κάνουμε εάν ο Φιντάν έρθει με όλα αυτά τα θέματα που λέει, στο τραπέζι, είναι ότι σταματάμε την συζήτηση. Αναφορικά με τα ακατοίκητα  νησιά το έβαλα εγώ το θέμα, είναι το άρθρο 121 – αν θυμάμαι καλά – στο χωροταξικό του τουρισμού, στο πλαίσιο του χωροταξικού του υπ. Περιβάλλοντος που λέει το  ότι «απαγορεύεται η τουριστική και οικονομική δραστηριότητα στα ακατοίκητα νησιά». Αυτό, σε μεγάλη μερίδα συναδέλφων μου που το διαβάσαμε, μας δημιούργησε προβληματισμό. Θεωρούμε ότι αν περάσει αυτό δίνουμε ένα βήμα στην Τουρκία για περαιτέρω γκριζάρισμα του Αιγαίου», είπε αρχικά αναφορικά με το χωροταξικό των νησιών.

«Όταν είναι ένα ακατοίκητο νησί, χωρίς δραστηριότητα υπάρχει μια παλιά απόφαση του δικαστηρίου ότι αυτό δεν έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αυτό το πράγμα δεν μπήκε με συμμετοχή του ΥΠΕΞ στο προσχέδιο νόμου και μας διαβεβαίωσε ότι θα κάνει παρέμβαση για να αποσυρθεί η εν λόγω διάταξη του προσχεδίου. Πρέπει να τα προσέχουμε αυτά. Το κλίμα στην συνάντηση ήταν καλό, κράτησε 3.5 ώρες. Δεν υπάρχει “κρυφή ατζέντα”», συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης.

Με την σειρά του ο κ. Καραμέρος τοποθετήθηκε για τα εσωτερικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την συζήτηση στην Βουλή.

Αρχικά υπογράμμισε: «Σήμερα έχουμε μία συζήτηση στην Βουκλή με τον κ. Μητσοτάκη να έρχεται να απολογηθεί για τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Έρχεται τώρα μήνα Οκτώβριο να κάνει απολογισμό για την αντιπυρική περίοδο».

«Δεν θα πάω στην συνάντηση του κ. Κασσελάκη. Δεν σημαίνει ότι το αποδοκιμάζω. Αλλά είναι μια σειρά λαθών ή κινήσεων που ρίχνουν λάδι στην φωτιά. Πιστεύω στην ενότητα, όλο αυτό το διάστημα. Κίνηση δύναμης του προοδευτικού χώρου και όχι προσωπικής δύναμης την είδα χθες στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά. Ακούστηκαν εξαιρετικά πράγματα για τη επόμενη μέρα και για τα προβλήματα του κόσμου. Είχε πάρα πολύ κόσμο που μπορούσε να εκφράσει πολιτικό λόγο. Οι ανάγκες των πολιτών είναι για στιβαρές παρατάξεις που μπορούν να μιλήσουν στον προοδευτικό χώρο και να μην καθορίζονται από το εγώ και τις προσωπικές ατζέντες. Ο κ. Βερναρδάκης είπε ότι ψήφισε την πρόταση μομφής εν γνώσει του».


Πηγή