Έρευνα Πολυτεχνείου: 300 πρατήρια καυσίμων με «πειραγμένες» αντλίες και νοθευμένα καύσιμα

Περίπου 300 πρατήρια καυσίμων στην Αττική δουλεύουν με νοθευμένα καύσιμα και «πειραγμένες» αντλίες.

Τα ευρήματα της έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

«Κλέβουν» από τις τσέπες των οδηγών, γεμίζοντας το ντεπόζιτο με μικρότερη ποσότητα βενζίνης ή με νοθευμένο καύσιμο. Τα στοιχεία σοκ προκύπτουν από έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι ποσότητες που πωλούν στους οδηγούς είναι ελλειμματικές ακόμα και τα κατά 24% (10%- 24% ελλειμματικές ποσότητες) με τους καταναλωτές να χάνουν τον χρόνο 120 εκατομμύρια ευρώ.

«Ένας φίλος μου ας πούμε γέμισε το ρεζερβουάρ και του σταμάταγε στο φανάρι έσβηνε το αυτοκίνητο. Μάλλον νοθευμένο ήταν το καύσιμο, χαλασμένο και μετά το πήγε και στο συνεργείο».

Την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 30%οι ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων

Σύμφωνα με την έρευνα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της παραβατικότητας τόσο σε αριθμό πρατηρίων όσο και σε ελλειμματικές παραδόσεις. Μάλιστα την τελευταία τριετία οι ελλειμματικές παραδόσεις καυσίμων αυξήθηκαν κατά 30%.

«Συνήθως τα μαγαζιά, τα οποία τα πιάνουν με πειραγμένες αντλίες και με νοθευμένο καύσιμο είναι πολύ φθηνά μαγαζιά. Είναι αυτά τα μαγαζιά που φωνάζουμε και λένε ότι οι τιμές τους είναι κάτω από την τιμή κόστους, δηλαδή κάτω από την τιμή των διυλιστηρίων», ανέφερε η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος βενζινοπωλών Ένωσης Αττικής.

Οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι, οι ελεγκτές ακόμα λιγότεροι και τα όποια λουκέτα φαίνεται πως μπαίνουν για λίγες ημέρες, καθώς τα πρατήρια που παρανόμησαν ανοίγουν ξανά.


megatv.com