Έρχεται μπόνους 15% για τους δημοσίους υπαλλήλους – Πως μπορούν να το εξασφαλίσουν  

Αυξήσεις έρχονται στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων από τη νέα χρονιά, κάποιοι όμως εξ αυτών θα μπορούν να διεκδικήσουν και χρηματικό μπόνους, το οποίο ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους. Συγκεκριμένα, όσοι κρατικοί λειτουργοί πιάνουν τους στόχους πολιτικής που θέτει η κυβέρνηση θα ανταμείβονται αναλόγως.

Η σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή του μπόνους θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να έχουν περάσει από τη διαδικασία αξιολόγησης που είχε προβλεφθεί με σχετικό νόμο του 2022. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται πως η ανταμοιβή μπορεί να φτάσει έως και το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν το μπόνους

Υπάρχει μάλιστα και πρόβλεψη και για κατώτατο όριο, προκειμένου το ποσό να λειτουργεί ως ουσιώδης επιβράβευση και αντάλλαγμα που λαμβάνει ο υπάλληλος για την προσπάθεια την οποία έχει καταβάλει σε περίπτωση επίτευξης των επιλεγέντων στόχων και όχι σαν «επιδοματική παροχή».

Έως τώρα τα μπόνους δίνονταν σε ορισμένες μόνο υπηρεσίες, για τη γρήγορη εκκαθάριση συντάξεων (ΕΦΚΑ) ή για τα προγράμματα του Ταμείου Ανακάμψης, αλλά πλέον καθιερώνεται σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, το οποίο καλύπτει το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων που εφαρμόζουν τη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν. 4940/2022.

Στο πεδίο εφαρμογής εντάσσονται:

1) όσοι εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ως άνω νόμου, ήτοι: α) οι μόνιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου της παρ. 1 άρθρου 5 του ν. 4940/2022, συγκεκριμένα δε: αα) του Δημοσίου, αβ) των Ο.Τ.Α. α` και β` βαθμού, αγ) των Ν.Π.Δ.Δ., αδ) των Ανεξάρτητων Αρχών, αε) των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (Π.Ε.Δ.), της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), αστ) καθώς και του κλάδου Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.,

β) οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ή σε άλλες υπηρεσίες και φορείς στους οποίους εφαρμόζεται το σύστημα αξιολόγησης του ν. 4940/2022, εφόσον ασκούν διοικητικά καθήκοντα και

2) οι στρατιωτικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, εφόσον υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής, στο οποίο εντάσσονται τα ετήσια Σχέδια Δράσης του ν. 4622/2019 και το ειδικό Παράρτημα του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής των Υπηρεσιών της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

Πως μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει το μπόνους

Οι φορείς που εφαρμόζουν το σύστημα κινήτρων πρέπει να εφαρμόζουν καθολικά τη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης, δηλαδή να εφαρμόζουν πιστά τις διαδικασίες και τα βήματα που προβλέπονται στις διατάξεις των Μερών Α΄ και Β’ του ν. 4940/2022.

Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης, που αποτελεί, επίσης, βασικό πυλώνα για την εύρυθμη και αποδοτική λειτουργία μιας σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Για την απονομή ανταμοιβής σε εν δυνάμει δικαιούχο, αυτός θα πρέπει:

1) να έχει συμμετάσχει στη διαδικασία στοχοθεσίας και αξιολόγησης του ν. 4940/2022,

2) να έχει συμβάλει στην υλοποίηση συγκεκριμένων, εκ των προτέρων τεθειμένων, στόχων,

3) να έχει συμπληρώσει ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα στην υπηρεσία που συνέβαλε στην πλήρη επίτευξη ενός επιλεγέντος προς ανταμοιβή στόχου,

4) να μην έχει λάβει για το ίδιο έτος αναφοράς ανταμοιβή που δυνητικά θα δικαιούνταν από τα ειδικά συστήματα κινήτρων και ανταμοιβής (e-ΕΦΚΑ, Κτηματολόγιο, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.α.), καθώς και

5) να μην έχει σε βάρος του μείζονες ποινικές και πειθαρχικές εκκρεμότητες ή αποφάσεις, καθώς και διοικητικά μέτρα που να συνεπάγονται την αναστολή καθηκόντων του.

Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι εξαιρούνται

Από την παροχή του μπόνους εξαιρούνται όσοι υπάλληλοι έχουν υποπέσει σε ποινικά αδικήματα. Ειδικότερα,

  • Ως προς το ποινικό σκέλος, οι εν δυνάμει δικαιούχοι, πλην των στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του ένστολου προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν πρέπει να έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για οποιοδήποτε κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, απιστία δικηγόρου, δωροδοκία, , απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ` υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
  • Για τους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και το ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, προσαπαιτείται να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για όλα τα ως άνω αδικήματα, καθώς και επιπλέον για: ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή κατάθεση, ψευδή καταμήνυση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεμπορίας, όπλων, πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών. Ειδικά για τους στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων προσαπαιτείται να μην έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα για οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.

enikonomia.gr