Ο Χρίστος Δήμας στο MEGA: Τι είπε για τέλη κυκλοφορίας, επίδομα θέρμανσης, POS, φιλοδώρημα & φορολογικές δηλώσεις

Για το επίδομα μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών Χρίστος Δήμας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Σε λίγες μέρες θα ανοίξει η πλατφόρμα, το επίδομα είναι από 100 – 1000 ευρώ. το ίδιο θα γίνει και για τον κόσμο που χρησιμοποιεί το ρεύμα. Η θέρμανση δεν είναι μόνο από το πετρέλαιο. Μπορούμε να θερμανθούμε με διάφορους τρόπους», ξεκαθάρισε.

Για τα τέλη κυκλοφορίας: «Ψηφίσαμε πριν 3 μήνες την αλλαγή της διαδικασίας όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Όλοι οι κάτοχοι αυτοκίνητων μέσω του myCar της ΑΑΔΕ θα δουν τα τέλη κυκλοφορίας σε λίγο καιρό. Δεν θα υπάρχει παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και αυτό το λέω κατηγορηματικά. Μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 θα πρέπει όλοι οι κάτοχοι αυτοκίνητων να αποπληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Αν για οποιανδήποτε λόγο δεν το κάνουν αυτό, τον Ιανουάριο θα πρέπει να καταβάλουν το 25%, εάν δεν το κάνουν ούτε τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο θα αυξηθεί στο 50%. Δεν θα υπάρχουν αλλαγές στις τιμές των τελών».

Για την θεαματική αύξηση του τζίρου σε κάποιους κλάδους  μετά την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές, ο κ. Δήμας υπογράμμισε πως, «από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, το σύνολο των κυβερνήσεων, ανεξαρτήτως των πολιτικών μας προτιμήσεων, υπόσχονταν ότι θα καταπολεμήσουν την φοροδιαφυγή. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσχώρησε στο να το κάνει πράξη. Έχουμε κάνει θεαματικά βήματα, δεν την καταπολεμήσαμε στο σύνολο. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές σε συνδυασμό με την οικονομική ανάπτυξη έχει φέρει πράγματι μεγάλη αύξηση. Κάνουμε ελέγχους και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ελέγχους».

Για το υπερπλεόνασμα και τις φορολογικές δηλώσεις: «η αύξηση των φορολογικών εσόδων, οφείλεται όχι σε υπερφορολόγηση, αντιθέτως έχουμε μειώσει και καταργήσει πάνω από 60 φόρους  τα τελευταία 5 χρόνια και ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Στόχος μας είναι και τα επόμενα χρόνια της θητείας μας, να μειώσουμε επιπλέον φόρους, και ασφαλιστικές εισφορές ώστε να μπορέσουμε πράγματι να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

«Αντίστοιχα με τα τέλη κυκλοφορίας, αλλάζουμε και την διαδικασία υποβολής φορολογικών δηώσεων. Η διαδικασία θα είναι από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου κάθε χρόνο. Αλλάζουμε ότι δημιουργούμε ένα μητρώο φορέων στο οποίο κάθε φορέας μέχρι 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει εγγραφή ότι υπάρχει υποχρεώση του να στείλουν τα στοιχεία των φορολογουμένων και επίσης θα καταγράφονται τα φυσικά πρόσωπα τα οποία φέρουν την ευθύνη. Τέλος οι παρατάσεις στις φορολογικές δηλώσεις. Πλέον όποιος φορέας στέλνει λάθος στοιχεία ή με παραλείψεις θα έχει πρόστιμο το φυσικό πρόσωπο και όχι το νομικό πρόσωπο».

Σχετικά με τα φιλοδωρήματα, ο κ. Δήμας τόνισε: «Αν αφήσουμε φιλοδώρημα μέσω POS αυτό φορολογείται από το πρώτο ευρώ. η κυβέρνησή ψήφισε ότι από 1η Νοεμβρίου θα θεσπιστεί ένα μηναίο αφορολόγητο έως 300 ευρώ. είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης, σε άλλα επαγγέλματα δεν υπάρχουν φιλοδωρήματα».


megatv.com