Μέση Ανατολή: Νύχτα έντασης μεταξύ Ισραήλ & Λιβάνου – Πλήγματα & σε θέσεις των Χούθι

Πύραυλος της Χεζμπολάχ βρίσκει το Κιριάτ Σμονά. Είχαν προηγηθεί ισραηλινά χτυπήματα σε χωριά του νότιου Λιβάνου, όπως το Μχαιμπίμπ που σχεδόν ισοπεδώθηκε.

Το Al Jazeera μεταδίδει εικόνες ισραηλινών στρατιωτών να πανηγυρίζουν μετά το χτύπημα που κατέστρεψε μεταξύ άλλων και έναν ναό 2.000 ετών.

«Προφανώς, δε θα θέλαμε να δούμε ολόκληρα χωριά να καταστρέφονται. Δε θέλουμε να δούμε τα σπίτια των πολιτών να καταστρέφονται. (…) Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγά αυτούς τους νόμιμους στόχους, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο που να προστατεύει τις μη στρατιωτικές υποδομές, να προστατεύει τους αμάχους», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Οι λιβανικές Αρχές λένε πως τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στον αντίποδα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 44 τραυματισμένους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο ισραηλινός στρατός έπληξε και θέση ειρηνευτικών δυνάμεων του Οργανισμού στον νότιο Λίβανο.

Όσο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες;

«Δυστυχώς, είδαμε τις προσπάθειες να παρεμποδίζονται τις τελευταίες εβδομάδες. Βασικά, τις τελευταίες τρεις έως τέσσερις εβδομάδες, δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή δέσμευση», λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ αλ Θανί.

Επιθέσεις κατά των Χούθι

Την ίδια ώρα, αμερικανικά Stealth B-2 «Spirit» που απογειώθηκαν από το Μιζούρι έπληξαν πέντε αποθήκες όπλων των Χούθι στην Υεμένη.

Νωρίτερα, το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah είχε μεταδώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις Αμερικής και Βρετανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον της πρωτεύουσας Σανάα και πιο βορεια στην πόλη Σάαντα.


Πηγή