Μέση Ανατολή: Παγκόσμια κατακραυγή για την ισραηλινή επίθεση σε καταυλισμό Παλαιστινίων

«Καίνε τους ανθρώπους ζωντανούς. Επέλεξαν τον συγκεκριμένο πύραυλο, για να προκαλέσουν την πυρκαγιά μέσα στη νύχτα και να σκοτώσουν τον κόσμο την ώρα του ύπνου. Άνθρωποι ξυπνούσαν και έβλεπαν το κορμί τους να καίγεται», περιγράφει Παλαιστίνια δημοσιογράφος.

Το απροκάλυπτο αυτό χτύπημα εναντίον άοπλων, αμάχων, παιδιών, γυναικών και γερόντων έχει σοκάρει ακόμη και τους Αμερικανούς συμμάχους, την ώρα που ετοιμάζονται να στείλουν στο Ισραήλ το υπερσύγχρονο σύστημα αντι-αεροπορικής άμυνας THAAD.

«Ασπίδα» στο Iron Dome

Ο «Σιδηρένιος Θόλος» του Ισραήλ είναι διάτρητος κι αυτό αποδείχθηκε ξανά χθες.

Το drone που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ, πέταξε χαμηλά, ξεγέλασε κάθε αμυντικό σύστημα και χτύπησε τον στρατώνα, χωρίς να σημάνει ο παραμικρός συναγερμός.

Τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 70 τραυματίστηκαν και περισσότερο από όλα το γόητρο της ισραηλινής αεράμυνας.

Οι ΗΠΑ στέλνουν εσπευσμένα στο Ισραήλ συστοιχία πυραύλων «THAAD»

Για να ενισχύσουν τον «Σιδηρένιο θόλο» οι ΗΠΑ στέλνουν άμεσα στο Ισραήλ το ισχυρότερο αντιπυραυλικό τους σύστημα. Μία συστοιχία αναχαίτισης THAAD μαζί με περίπου 100 Αμερικανούς στρατιώτες που θα το χειρίζονται. Μπορεί να αναχαιτίζει, με σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, βαλλιστικούς πυραύλους σε απόσταση 150 έως 200 χλμ. εντός ή εκτός της ατμόσφαιρας.

«Το THAAD είναι ένα υπερσύγχρονο σύστημα που δρα σαν ασπίδα ενάντια σε βαλλιστικούς πυραύλους με μικρό ως μεσαίο βεληνεκές από 1.000-5.000 χιλιόμετρα. Λειτουργεί βάσει του μοντέλου “hit to kill”. Αναχαιτίζουν τους πυραύλους, πέφτοντας πάνω τους στον αέρα. Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει 7 τέτοια αντιπυραυλικά συστήματα και θα είναι η τρίτη φορά που αναπτύσσουν στο Ισραήλ μία συστοιχία THAAD, για την αντιμετώπιση της ιρανικής απειλής. Η πρώτη φορά ήταν το 2019 και η δεύτερη μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου του 2023.», λέει ρεπορτάζ στο «Le Parisien».

Η συστοιχία THAAD θα επικουρεί το Iron Dome, τόσο ενάντια σε ρουκέτες και πυραύλους της Χεζμπολάχ, όσο και εναντίον μίας νέας πιθανής επίθεσης της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους, όπως έγινε στην 1η Οκτωβρίου.

«Ξεμένουν» από πυρομαχικά

Υπάρχει ο κίνδυνος σύντομα η αεράμυνα του Ισραήλ να ξεμείνει από πυρομαχικά, αποκαλύπτει ρεπορτάζ των Financial Times.
Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρεται στα συστήματα «Arrow 1» και «Arrow 2», που αποτελούν δύο από τα βασικότερα όπλα του Ισραήλ κατά των βαλλιστικών πυραύλων.

Επικαλούμενο τις απόψεις ειδικών και πρώην στρατιωτικών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Ισραήλ δεν αποκλείεται σύντομα να βρεθεί στη θέση να πρέπει να διαλέξει ποιους στόχους θα προστατεύσει πρώτα.

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούν να ανεφοδιάζουν αενάως ταυτόχρονα και την Ουκρανία και το Ισραήλ, με την επάρκεια σε αποθέματα φτάνει σε κρίσιμα επίπεδα.

Το Ισραήλ, στην κρισιμότερη φάση του πολέμου ίσως να μην μπορεί να αμυνθεί από ταυτόχρονη μαζική επίθεση από το Ιράν και την Χεζμπολάχ.


Πηγή