Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Σε ποιες περιπτώσεις θα επιβάλλεται πρόστιμο στον διοικητή της ΑΑΔΕ

Θα επιβάλλεται πρόστιμο ακόμη και στον διοικητή της ΑΑΔΕ εάν η Αρχή δεν λειτουργήσει στην ώρα της το ψηφιακό Μητρώο ή αν δεν είναι τυπικώς εντάξει στις υποχρεώσεις της, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου

Ουσιαστικά  από τις 15 Δεκεμβρίου 2024 έως και τις 15 Ιανουαρίου 2025 θα λειτουργεί ένα ψηφιακό Μητρώο το οποίο θα καταγράφει όλους τους δημόσιους φορείς, τους διευθυντές συμβούλων και τους γενικούς διευθυντές που θα   είναι υπεύθυνοι για την μισθοδοσία των εργαζομένων και υπόλογοι σε καθυστερήσεις της διαδικασίας, όπως σε εκδόσεις βεβαιώσεων αποδοχών, πληρωμές. Συνεπώς όσοι δεν θα εγγράφονται εγκαίρως στην ΑΑΔΕ ή υπάρχουν περιπτώσεις ελλιπούς διαβίβασης δεδομένων στην Αρχή ή τα στοιχεία είναι λανθασμένα τότε θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα  στα φυσικά πρόσωπα. Τα πρόστιμα αυτά θα ξεκινούν από τα 2.500 ευρώ, θα είναι κλιμακωτά και θα προσαυξάνονται καθημερινά και με βάση τον αριθμό των λαθών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

« Προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην διαδικασία υποβολής των δηλώσεων, θεσπίζονται κυρώσεις στους διοικητές Οργανισμών, στους υπηρεσιακούς γραμματείς του Δημοσίου και τους γενικούς γραμματείς των Δήμων καθώς και στους υπευθύνους μισθοδοσίας για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή δεδομένων στην ΑΑΔΕ που είναι απαραίτητα για την έγκαιρη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, συστήνεται από την ΑΑΔΕ Ηλεκτρονικό Μητρώο Υπόχρεων Υποβολής Ετήσιου Αρχείου Εισοδημάτων για την προσυμπλήρωση και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η εγγραφή στο Μητρώο είναι υποχρεωτική και αφορά Οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου που υποχρεούνται να αποστείλουν δεδομένα στην ΑΑΔΕ για τις ανάγκες συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων. Μέσω του νέου ηλεκτρονικού μητρώου θα διαβιβάζονται προς την ΑΑΔΕ όλα τα αναγκαία στοιχεία για την προσυμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων (όπως πχ οι αποδοχές από μισθωτή εργασία, συντάξεις, αμοιβές από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φόροι που παρακρατήθηκαν κλπ).

Ο κάθε φορέας θα πρέπει να διαβιβάζει τα δεδομένα από την 16 η Ιανουαρίου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Φεβρουαρίου κάθε έτους. Σε περίπτωση μη έγκαιρης, ανακριβούς διαβίβασης των παραπάνω δεδομένων στην ΑΑΔΕ ή μη εγγραφής στο Μητρώο, προβλέπεται πρόστιμο 2.500 ευρώ στα ευθυνόμενα πρόσωπα. Ως τέτοια θεωρούνται οι επικεφαλής των νομικών προσώπων του Δημοσίου (πχ ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ κλπ), για το Δημόσιο οι υπηρεσιακοί γραμματείς, για τους Δήμους οι γενικού γραμματείς και οριζόντια οι προϊστάμενοι για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης διαβίβασης, το πρόστιμο προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Τέλος, σε περίπτωση, καθυστερημένης ενεργοποίησης της ψηφιακής πλατφόρμας από τηνΑΑΔΕ, το πρόστιμο θα επιβληθεί στον Διοικητή της ΑΑΔΕ» σημειώνει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 


enikonomia.gr