Όρια: 6 βήματα για να τα βάζουμε αποτελεσματικά

Τα όρια είναι απαραίτητα για κάθε πτυχή της ζωής. Μας βοηθούν να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε υγιείς σχέσεις, να αποτρέψουμε την εξάντληση και την αγανάκτηση και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία και ευημερία.

Χωρίς αυτά, μπορεί να νιώθουμε πιεσμένοι, ότι ο θυμός συσσωρεύεται ή ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τόσο τον χρόνο μας όσο και την ενέργειά μας. Τα βήματα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να θέσετε με αποτελεσματικότητα τα όριά σας, περιλαμβάνουν:

1. Βρείτε το γιατί

Προσδιορίστε τους βαθύτερους λόγους για τους οποίους χρειάζεστε ένα όριο και τι θα αλλάξει προς το καλύτερο εάν το εφαρμόσετε. Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσετε θέτοντας τα όριά σας; Ποιο είναι το κόστος του να μην ζητήσετε αυτό που πραγματικά χρειάζεστε;

Προσπαθήστε να απαντήσετε ρεαλιστικά σε αυτά τα ερωτήματα για να διαμορφώσετε το όριό σας και να το εφαρμόσετε με αποτελεσματικότητα.

2. Καθορίστε τα δικά σας όρια

Τα όρια σχετίζονται με αυτό που θα κάνετε για να νιώθετε ασφαλείς, ώστε να μπορείτε να παραμένετε ανοιχτοί και γεμάτοι περιέργεια, φροντίζοντας τις σχέσεις σας με τους ανθρώπους στην ζωή σας.

Τι είναι εντάξει για εσάς σε μία κατάσταση; Τι δεν είναι εντάξει για εσάς σε αυτή την κατάσταση; Πώς θα αντιδράσετε αν συμβούν τα πράγματα που δεν είναι εντάξει;

3. Προβλέψτε τις αντιδράσεις των άλλων

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι οι άνθρωποι γύρω σας μπορεί να έχουν διαφορετικά συναισθήματα για τα όριά σας. Κάποιοι μπορεί να τα δεχθούν πιο εύκολα από άλλους ενώ ορισμένοι μπορεί να μην τα κατανοούν.

Όπως και να έχει, θυμηθείτε ότι δεν είναι δουλειά σας να αλλάξετε ή να ελέγξετε τις αντιδράσεις τους.

4. Προβλέψτε και τις δικές σας αντιδράσεις

Όταν θέτετε και διατηρείτε τα όριά σας, μπορεί να αισθανθείτε άβολα. Αυτό μπορεί να συμβεί καθώς ενδεχομένως αποτελούν μια νέα έννοια τόσο για εσάς όσο και για τους ανθρώπους γύρω σας ή μπορεί κάποιος να έχει μια αρνητική αντίδραση σε αυτά.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό να σκεφτείτε εξαρχής πώς θα θέλετε να αντιδράσετε ή ποια λόγια θα χρησιμοποιήσετε εάν κάποιος δυσκολεύεται να αποδεχθεί τα όριά σας.

5. Στραφείτε στην αυτοφροντίδα

Επειδή ορισμένες φορές το να θέσουμε, να δηλώσουμε και να εφαρμόσουμε τα όριά μας μπορεί να είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να κάνουμε μια μικρή παύση και να στραφούμε στον αυτοφροντίδα.

Υπάρχει μια καθησυχαστική κίνηση ή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε, που σας υπενθυμίζει ότι είστε ένα καλό άτομο που αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση όπως όλοι οι άνθρωποι;

6. Τηρήστε τα όρια

Μην ζητάτε συγγνώμη και μην υπεραναλύετε τα όριά σας. Όταν απαιτείται, απλώς ζητήστε ό,τι χρειάζεστε και αναλάβετε την ευθύνη να τα τηρήσετε στην συνέχεια.

Ποιος είναι ένας σύντομος, ευγενικός και ξεκάθαρος τρόπος για να μοιραστείτε με άλλους τι είναι εντάξει, τι δεν είναι εντάξει και τι θα κάνετε αν συμβεί κάτι που δεν είναι εντάξει στο μέλλον; Αφού σκεφτείτε αυτά, είστε έτοιμοι να προχωρήσετε.


vita.gr