ΗΠΑ: Ο τυφώνας «Milton» έφτασε στην Φλόριντα & σαρώνει τα πάντα – Νεκροί & τεράστια καταστροφή

Νεκροί & καταστροφές

Δέντρα ξεριζώνονται. Η θολωτή σκεπή του σταδίου «Tropicana Field» αφήνεται στη μανία των καταστροφικών ανέμων. Οι πρώτες πλημμύρες είναι γεγονός. Κεντρικοί δρόμοι σε Tampa Bay, Venice και Sarasota είναι κάτω από το νερό.

Στην κομητεία Saint Lucie άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τους δεκάδες ανεμοστρόβιλους που δημιούργησε ο τυφώνας – τέρας στο πέρασμά του, με τις Αρχές να μην μπορούν να δώσουν ακόμα ακριβή αριθμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί σε δραματικό τόνο:

«Προτρέπω όλους όσοι βρεθούν στο διάβα του τυφώνα ‘Μίλτον’ να ακούσουν τους τοπικούς αξιωματούχους και να ακολουθήσουν όλες τις οδηγίες ασφαλείας που δίνουν. Αυτήν την στιγμή, η εκκένωση είναι πιθανώς δύσκολη. Γι’ αυτό ενθαρρύνω τους ανθρώπους να αναζητήσουν ασφαλέστερο καταφύγιο. Μερικές φορές η μετακίνηση λίγων μόλις χιλιομέτρων μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Όσο για αυτούς που αποφάσισαν να μείνουν πίσω;

«Το νούμερο ένα που με ανησυχεί είναι ο κόσμος που θα έπρεπε να έχει εκκενώσει και δεν το έκανε. Δεν μπορούμε να τους φροντίσουμε τώρα», είπε ο γερουσιαστής της Φλόριντα, Ρικ Σκοτ.

Εικόνες που μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ δείχνουν τα κύματα ύψους 8,5 μέτρων από το κέντρο του «Milton», καθώς ο τυφώνας πλησίαζε τις ακτές της Φλόριντα. Σχεδόν 2 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό σε όλη την Φλόριντα. Πάνω από 125 σπίτια καταστράφηκαν.

Κατηγορίας 1

Σημειώνεται πως παρά το γεγονός πως ο τυφώνας υποβαθμίστηκε σε κατηγορία 3 και στη συνέχεια σε κατηγορία 2 και 1, η μανία του παραμένει μεγάλη και οι καταστροφές που προκαλεί τεράστιες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα. Χαρακτηριστικό της παράλυσης και του χάους που έχει δημιουργηθεί είναι πως ακόμα δεν υπάρχει ακριβής αριθμός νεκρών από τους 19 τυφώνες που σχηματίστηκαν με το πέρασμα του «Μίλτον». Οι πρώτες επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς αλλά υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερους.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια κτίρια είναι πλέον χωρίς ηλεκτρικό. Οι Αρχές προειδοποιούν πως οι διακοπές ρεύματος θα επεκταθούν καθώς τα καιρικά φαινόμενα εξελίσσονται. Περιοχές στην κομητεία της Αγίας Πετρούπολης έχουν μείνει και χωρίς πόσιμο νερό αφού έσπασαν κεντρικοί σωλήνες ύδρευσης.

Σχεδόν 2.000 πτήσεις έχουν ακυρωθεί.


Πηγή