ΠΑΣΟΚ: Το χρονικό της «Οδύσσειας» – Από τον Βενιζέλο στη Γεννηματά

Η πολιτική Οδύσσεια του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ωστόσο, μέχρι να βρει την δική του Ιθάκη πέρασε από χίλια μύρια κύματα.

Από τον Βενιζέλο στη Γεννηματά

Η κρίση στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει τέλος. Λίγο καιρό μετά την εκλογική κατάρρευση του κόμματος τον Ιανουάριο του 2015, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει την παραίτησή του. Η Φώφη Γεννηματά εκλέγεται πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 51,7%, αφήνοντας πίσω της τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, το εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ, που ακούει στο όνομα δημοκρατική συμπαράταξη λαμβάνει το 6,28% των ψήφων.

«Εποχή» ΚΙΝΑΛ

Το 2017, η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει την ίδρυση νέου κεντροαριστερού φορέα. Το ΚΙΝΑΛ είναι πλέον γεγονός, και η ίδια αναδεικνύεται πρόεδρος, επικρατώντας του Νίκου Ανδρουλάκη στον 2ο γύρο.

Στις ευρωεκλογές του 2019, το Κίνημα Αλλαγής καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με ποσοστό 7,72%. Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του ίδιου έτους ξεπερνά κατά τί το 8%, εκλέγοντας 22 βουλευτές.

Οκτώβριος του 2021, η Φώφη Γεννηματά ανακοινώνει αιφνιδίως ότι αποσύρεται από τη νέα προεδρική κούρσα για λόγους υγείας.

Στις 25 Οκτωβρίου χάνει τη μάχη με τον καρκίνο, βυθίζοντας στη θλίψη όλο τον πολιτικό κόσμο. Η ίδια αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα της στην πορεία του ΠΑΣΟΚ, κρατώντας το κόμμα όρθιο. Πολιτικοί φίλοι και αντίπαλοι την αποχαιρετούν με σεβασμό.

Μετά από ολιγοήμερη κατάπαυση εσωκομματικών πυρών, Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των εκλογών και ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδεικνύεται σε νέο αρχηγό του κινήματος με ποσοστό 67,60%.

Ακολουθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα. Ο πράσινος ανατέλλων ήλιος επιστρέφει, το όνομα ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και ο Νίκος Ανδρουλάκης «επενδύει» στην στρατηγική της πολιτικής αυτονομίας του κόμματος απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανεβάζει τα ποσοστά του λαμβάνοντας τον Μάιο 11,46 και τον Ιούνιο 11,84%,  την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά στο 17,83%.

Αμφισβήτηση Ανδρουλάκη

Στις ευρωεκλογές του περασμένου καλοκαιριού, παρόλο που το ΠΑΣΟΚ ανεβάζει το ποσοστό του στο 12.79%, ο στόχος της 2η θέσης δεν επιτυγχάνεται.

Το κόμμα μπαίνει σε νέα περιδίνηση και αρκετά στελέχη καταλογίζουν ευθύνες στον  Νίκο Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για πολιτική ήττα.

Ο ίδιος εν τέλει σήκωσε το γάντι που του έριξαν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι κι έτσι αύριο,  τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία του κόμματος.


Πηγή