«Νευρικές» οι αγορές πετρελαίου μετά την ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή – Τι μέλλει γενέσθαι

Για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου μέσα σε μόλις μία εβδομάδα εξαιτίας της κρίσης στην Μέση Ανατολή μίλησε ο δικηγόρος – ειδικός σε θέματα ενέργειας, Ορέστης Ομράν.

«Έχει αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ την τελευταία εβδομάδα, αλλά ήταν πολύ χαμηλή η τιμή. Τα 70 δολάρια ήταν μία ασυνήθιστα χαμηλή τιμή για το όσον αφορά στην κατάσταση των διεθνών αγορών. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ενεργειακές κρισεις, οι οποίες συνδέονται με την Μέση Ανατολή, είναι διαφορετικές από τις ενεργειακές κρίσεις του παρελθόντος. Καταναλώνουμε λιγότερο πετρέλαιο, υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή, οι ΗΠΑ έχουν «μπει» πολύ δυνατά στην παραγωγή πετρελαίου, άρα ό,τι μπορεί να «χαθεί» εξαιτίας μίας κρίσης στην Μέση Ανατολή, αναπληρώνεται πολύ γρήγορα, και αυτό ουσιαστικά επηρεάζει τις τιμές», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι όσον αφορά στις επικείμενες εξελίξεις, δεν θα μου άρεσε να κινδυνολογούμε. Προς το παρόν όσο μένει η τιμή κάτω από τα 80 δολάρια είμαστε καλά, και του φυσικού αερίου στα όρια των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είμαστε σε συγκρατημένα επίπεδα. Βεβαίως τα πάντα εξαρτώνται από την απάντηση του Ισραήλ και για το εάν θα χτυπήσει ενεργειακές υποδομές στο Ιράν, και αν το Ιράν μετά ανταπαντήσει με το να πλήξει ενεργειακές υποδομές του Ισραήλ στα ανοιχτά του Ισραήλ.

Στο κακό σενάριο θα μπορέσουν να καλυφθούν οι ελλείψεις;

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ομράν, «εξαρτάται από την διάρκεια της σύγκρουσης του Ιράν και του Ισραήλ. Εάν αυτό επεκταθεί στον χρόνο, δεδομένου ότι το Ιράν περίπου παράγει καθημερινά 4-5% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, ενδεχομένως η αναπλήρωση αυτή να μην είναι επαρκής».


megatv.com