Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή & η θέση της Τουρκίας

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο, καθώς τα τελευταία 24ωρα οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση στον νότιο Λίβανο.

Στόχος της επιχείρησης των Ισραηλινών είναι η «εκκαθάριση» των χωριών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από το τείχος των συνόρων ώστε να δημιουργήσουν μία νεκρή ζώνη.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή προκαλούν ανησυχία στην Τουρκία, καθώς υπάρχει ο φόβος πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία, όπου και βρίσκονται τουρκικά στρατεύματα.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ για συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με την γενοκτονία στη Γάζα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και την εισβολή στον Λίβανο.

«Κάθε κίνηση του Ισραήλ να καταστρέψει τον παλαιστινιακό λαό και να αρνηθεί τα νόμιμα δικαιώματά του αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

«Η Τουρκία καλεί όλους τους διεθνείς οργανισμούς, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Έθνη, να σταματήσουν τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ και να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


Πηγή