Μέση Ανατολή: Εν αναμονή της σκληρής απάντησης του Ισραήλ στο Ιράν

Στόχος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανός διάδοχος του Χασάν Νασράλα στην ηγεσία της Χεζμπολάχ. Δεν είναι ξεκάθαρο εάν είναι νεκρός ή όχι.

Τεράστιες εκρήξεις συγκλονίζουν και το αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Η πτήση της Middle East Airlines από το Dubai έχει μόλις προσγειωθεί.

Ο ισραηλινός στρατός δίνει στην δημοσιότητα αυτές τις εικόνες από τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο.

Και εκδίδει προειδοποιήσεις για εκκενώσεις ακόμα 20 χωριών, σε βάθος 45 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Σημάδι πως οι επιχειρήσεις θα επεκταθούν τις επόμενες ώρες.

«Έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε και να χτυπήσουμε οποιοδήποτε σημείο στη Μέση Ανατολή. Και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει ακόμη αυτό, θα το καταλάβουν σύντομα», δήλωσε ο Χέρτζι Χαλέβι, αρχηγός γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ.

Και η Χεζμπολάχ όμως, παρά τις απώλειες δείχνει πως είναι ακόμα εδώ, ρίχνοντας πάνω από 230 ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ μέσα σε 24 ώρες.

Ο ανταποκριτής του MEGA στο Ισραήλ Μαρίνος Αλειφέρης και ο οπερατέρ Θοδωρής Ρωμανέας καταγράφουν ζωντανά την στιγμή που ηχούν οι σειρήνες του πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης, 17 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα στις χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου.

Από την αρχή των ισραηλινών επιθέσεων κατά της Χεζμπολάχ, πάνω από 1.300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους. Πάνω από 40 το τελευταίο 24ωρο.

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Διπλωματικός πυρετός

Όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση της Χεζμπολάχ με 180 πυραύλους. Σύμφωνα με αναφορές, το Ισραήλ σκοπεύει να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν το αποκλείει, λέγοντας πως συζητά και αυτό το ενδεχόμενο με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Μιλώντας στο CNN, Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως ο Λευκός Οίκος δεν γνωρίζει ακόμα πως και πότε θα απαντήσει το Ισραήλ.

Τις επόμενες ώρες ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση μετά την επίθεση στο Ισραήλ, για την προσευχή της Παρασκευής.

Σύμφωνα με πηγές του Αλ Τζαζίρα, το Ιράν έστειλε μήνυμα στην Ουάσιγκτον μέσω του Κατάρ, πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει περιφερειακό πόλεμο, αλλά «η φάση του μονομερούς αυτοπεριορισμού έχει τελειώσει».

Το MEGA στο βόρειο Ισραήλ – Συγκρούσεις στα σύνορα με τον Λίβανο

Το MEGA στην Βηρυτό – Στοχευμένες επιθέσεις του Ισραήλ κατά κτιρίων και μελών της Χεζμπολάχ


Πηγή