Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Έξι νεκροί από αεροπορικές επιθέσεις στην Βηρυτό

Το Ισραήλ σφυροκοπά την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Η νύχτα γίνεται μέρα από τους αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς. Το ιατρικό κέντρο στην Μπασούρα, στην καρδιά της Βηρυτού, τυλίγεται στις φλόγες, εικόνες χάους. Κόσμος τρέχει και ψάχνει κάτω από τα χαλάσματα για επιζώντες.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας του Λιβάνου.

Στο νέο μέτωπο που άνοιξε το Τελ Αβίβ στο νότιο Λίβανο οι ισραηλινές μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τις μάχες με την Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες σε ενέδρα των ενόπλων της φιλοϊρανικής οργάνωσης.

Ο απεσταλμένος του MEGA, Ζήσης Μούσιος, και ο εικονολήπτης Άγγελος Μισιρλής παρακολουθούν την χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο.

Γίνονται καθημερινά πλέον χτυπήματα στη Βηρυτό. Τώρα, στην μεθόριο η κατάσταση είναι θολή καθώς ο τακτικός στρατός του Λιβάνου δεν εμπλέκεται σε συμπλοκή με το Ισραήλ. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουν υποχωρήσει σε βάθος 5-10 χιλιομέτρων», μετέδωσε στο ρεπορτάζ του ο δημοσιογράφος.

Ισραηλινά μαχητικά βομβαρδίζουν και τη Συρία, στο στόχαστρο έχουν βάλει στελέχη της Χεζμπολάχ και αποθήκες όπλων στο λιμάνι της Λατάκια.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις στη Δαμασκό, μεταξύ αυτών και ο γαμπρός του Νασράλα, Χασάν Τζαφάρ Κασίρ, επικεφαλής της Χεζμπολάχ στη Συρία.

Το Ισραήλ απειλεί ότι θα χτυπήσει οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ απειλεί ότι μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή.

«Έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε και να πλήξουμε οποιοδήποτε σημείο στη Μέση Ανατολή. Όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει ακόμη, θα το καταλάβουν σύντομα», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Ισραήλ, Χέρτζι Χαλέβι.

«Βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα ενός δύσκολου πολέμου εναντίον του άξονα του κακού, του Ιράν, που θέλει να μας καταστρέψει. Αυτό δεν θα συμβεί, επειδή θα είμαστε ενωμένοι και με τη βοήθεια του Θεού θα κερδίσουμε μαζί», δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί ότι αν το Τελ Αβίβ επιτεθεί στο Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση, που εξαπέλυσε το βράδυ της Τρίτης, θα ακολουθήσει ακόμη πιο σκληρά αντίποινα.

«Δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να απαντήσουμε. Αν το Ισραήλ αποφασίσει να ανταποδώσει, τότε θα αντιμετωπίσει σκληρότερη απάντηση», είπε ο Μασούν Πεζεσκιάν, πρόεδρος του Ιράν.

 «Δεν θα δεχθούμε χτύπημα του Ισραήλ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο το Ισραήλ να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Η απάντηση είναι όχι. Θα συζητήσουμε με τους ισραηλινούς τι πρόκειται να κάνουν. Αλλά και τα επτά μέλη της G7 συμφωνούμε ότι (το Ισραήλ) έχει δικαίωμα να απαντήσει», διεμήνυσε ο Τζο Μπάιντεν.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για το Ισραήλ ώστε αν θέλουν να πλήξουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Νομίζω ότι οι παρούσες συνθήκες είναι πιο ώριμες από κάθε άλλη φορά για μία ισραηλινή επίθεση εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ένα από τα προβλήματα που είχε ο Νετανιάχου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ότι ο στρατός δίσταζε να κάνει αυτό το βήμα. Ενώ η σημερινή ηγεσία βρίσκεται σε διαφορετική θέση αυτή τη στιγμή και νομίζω ότι είναι πιο πρόθυμη να εξετάσει μία τέτοια κίνηση και να τη μεταφέρει στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο», επεσήμανε ο πολιτικός αναλυτής Μπαράκ Ραβίντ.

Καθώς η ανησυχία για περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή ανεβαίνει, Γερμανία και Γαλλία κάλεσαν τους πολίτες τους να φύγουν από το Ιράν.

Αποστολή στην «φλεγόμενη» Μέση Ανατολή – Το MEGA στο βόρειο Ισραήλ

Συνεχείς είναι οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο. Η επιχείρηση των Ισραηλινών έχει επεκταθεί και στον νότο Λίβανο Σύμφωνα με πηγές που έρχονται από την Χεζμπολάχ, χθες δυνάμεις των Ισραηλινών έπεσαν θύματα σε ενέδρα της Χεζμπολάχ με αποτέλεσμα πολλοί να τραυματιστουν.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε πως, τουλάχιστον 3 πανίσχυρα άρματα μάχης των Ισραηλινών έχουν εξουδετερωθεί.

Βίντεο ντοκουμέντο του MEGA από τον βομβαρδισμό χωριού του Λιβάνου από τους Ισραηλινούς

Πυκνό σύννεφο καπνού μετά τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών σε χωριό του νότιου Λιβάνου

Το MEGA στην Βηρυτό – Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί


Πηγή