Προγραμμάτισε αυτές τις 4 ημέρες ευεξίας στο ημερολόγιό σου

«Με παραμελεί», «δε με προσέχει» ή «δε σκέφτεται τι μου αρέσει»… Αυτά είναι μερικά παράπονα που μπορεί να έχεις από τις συμπεριφορές των κοντινών σου προσώπων. Αλλά εσύ προσφέρεις αυτά που ζητάς από τους άλλους στον εαυτό σου;

Αν απαντήσεις ειλικρινά στην ερώτηση, τότε οι απαντήσεις μπορεί να σε οδηγήσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για το τι ακριβώς έχεις ανάγκη αυτήν την περίοδο.

Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας είναι καθοριστική, τόσο για την προσωπική μας ευημερία όσο και για τη σχέση μας με τους ανθρώπους.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να αφιερώνουμε χρόνο να ικανοποιούμε τις ανάγκες μας και να φορτίζουμε τις μπαταρίες μας. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε η πιο υγιής και χαρούμενη εκδοχή μας.

Προγραμμάτισε, λοιπόν, στο ημερολόγιο σου τουλάχιστον 4 ημέρες ευεξίας κάθε μήνα και σύντομα θα δεις τα αποτελέσματα στην ψυχική σου υγεία:

1. Ημέρα για σύνδεση

Πόσο ανάγκη έχουμε την ανθρώπινη επικοινωνία; Μελέτη στο Nature Neuroscience λέει ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει επιθυμία για συντροφικότητα τόσο έντονη όσο η πείνα ή η δίψα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ένα απομονωμένο άτομο παρουσιάζει παρόμοιες νευρικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο με κάποιον που πεινάει και βλέπει φαγητό.

Είναι ήδη γνωστό ότι η υγεία και η ευεξία των ανθρώπων εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από την ποιότητα των στενών τους σχέσεων.

Αντίθετα, η μοναξιά έχει συνδεθεί με μια μακρά λίστα σωματικών και ψυχικών προβλημάτων, όπως εξασθενημένο ανοσοποιητικό, κατάθλιψη και άγχος, καρδιακές παθήσεις, γνωστική εξασθένηση και μειωμένη οστική πυκνότητα.

Κανονίστε μια έξοδο με την παρέα σας, πιείτε καφέ με έναν φίλο που έχετε καιρό να τα πείτε, βγείτε ραντεβού με το/τη σύντροφό σας. Αυτή η μέρα είναι αφιερωμένη στη σύνδεση.

2. Ημέρα ύπνου

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να τα βγάλουμε πέρα όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.

Εκτός από τη σωματική και ψυχική μας υγεία, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις, την κρίση μας, τα κίνητρά μας, την αντίληψή μας, την επικοινωνία μας, την παραγωγικότητά μας, ακόμη και τον συντονισμό μας.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται κάθε μέρα 7-9 ώρες «ποιοτικού ύπνου», ο οποίος περιλαμβάνει τη φάση του βαθύτερου ύπνου.

Γι’ αυτό σήμερα το βράδυ κοιμηθείτε λίγο πιο νωρίς και μην ξεχάσετε να τραβήξτε τις κουρτίνες και να σβήσετε όλα τα φώτα, καθώς η έκθεση ακόμα και σε μέτριο φωτισμό κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου βλάπτει την καρδιαγγειακή σας λειτουργία και αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη το επόμενο πρωί, σύμφωνα με έρευνα του Northwestern Medicine.

3. Ημέρα αυτοφροντίδας

Τι είναι το «self care Sunday» τέλος πάντων; Είναι η θαυμάσια ιδέα του να αφιερώνετε μια μέρα της εβδομάδας στον εαυτό σας. Για να αποκαταστήσετε την ενέργεια που έχετε χάσει και να επιστέψετε δυναμικά.

Συνήθως, αυτή η μέρα είναι η Κυριακή, επειδή συχνά είναι η μέρα της εβδομάδας που έχουμε περισσότερο χρόνο. Όμως, θα μπορούσε να είναι το Σάββατο ή η Τετάρτη για σας, που θα φροντίζετε τον εαυτό σας.

Η μέρα δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνετε στον εαυτό σας το δώρο της αυτοφροντίδας κάθε εβδομάδα.

Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να ηρεμούμε και να ξεκουραζόμαστε όσο απολαμβάνουμε τις αγαπημένες μας self care δραστηριότητες.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η αυτοφροντίδα είναι απαραίτητη, αφού προάγει το αίσθημα ευτυχίας, μειώνει τα επίπεδα στρες, προωθεί την χαλάρωση ενώ μπορεί ακόμα και να συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Αν δεν ξέρετε από που να ξεκινήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να γράφετε σε ένα planner:

4. Ημέρα αποσύνδεσης

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking, οι άνθρωποι που σταματούν να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και για μόνο μία εβδομάδα εμφανίζουν σημαντική βελτίωση στα επίπεδα άγχους τους.

Νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Γιόρκ στο Τορόντο προσθέτει ότι ένα διάλειμμα μιας εβδομάδας από τα social media θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες γυναίκες να εκτιμήσουν εκ νέου το σώμα τους.

Αν θέλεις κι εσύ να κερδίσεις αυτά τα οφέλη, δοκίμασε να κλείσεις το κινητό σου ή να διαγράψεις κάποιες εφαρμογές για μια ημέρα.


vita.gr