Μέση Ανατολή: Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ & Χεζμπολάχ

Την ώρα που το Ισραήλ σφυροκοπά θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, η ηγεσία του ισραηλινού στρατού προειδοποιεί.

«Το χτύπημα του ισραηλινού στρατού κατά της διοίκησης της Χεζμπολάχ είναι ένα σαφές μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ. Την έχει βλάψει πολύ. Είναι επίσης ένα μήνυμα προς ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και πέρα από αυτήν. Θα φτάσουμε σε οποιονδήποτε απειλεί τους πολίτες του Ισραήλ».

Η Χεζμπολάχ κηδεύει τον ανώτατο διοικητή της Ιμπραίμ Ακίλ που σκοτώθηκε στις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις και απειλεί.

«Έχουμε μπει σε μια νέα φάση, με τίτλο ‘ατελείωτη μάχη για το ξεκαθάρισμα λογαριασμών’. Παρακολουθούμε το μέτωπο υποστήριξης και αντιπαράθεσης. Κάθε τόσο τους σκοτώνουμε και τους πολεμάμε, από εκεί που δεν το περιμένουν».

«Όλοι αυτοί οι ηγέτες που εξολοθρεύτηκαν την Παρασκευή από τις ισραηλινές επιθέσεις, όλοι αυτοί οι ηγέτες βρισκόντουσαν για να οργανώσουν την ίδια φρικιαστική επίθεση που είχαμε στις 7 Οκτωβρίου από την Χαμάς», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σε αυτό το κλίμα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έχει πλήξει 300 στόχους της Χεζμπολάχ από σήμερα το πρωί. Τα λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν αεροπορικές επιδρομές σε πολλές τοποθεσίες, με τραυματίες να μεταφέρονται σε νοσοκομεία.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξεσπάσει ένας ευρύτερος πόλεμος και εξακολουθούμε να πιέζουμε πολύ για αυτό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, ισραηλινά ΜΜΕ μεταδίδουν πως ο ισραηλινός στρατός μελετά πληροφορίες πως ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έχει τραυματιστεί ή ακόμα και σκοτωθεί σε ισραηλινές επιχειρήσεις. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει απαντήσει επίσημα σε αυτές τις αναφορές ενώ αναλυτές καταρρίπτουν το σενάριο λέγοντας πως ο Σινουάρ απλά κρύβεται προκειμένου να μην εντοπιστεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Κι όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εκτιμά πως περίπου 50 από τους 97 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και την ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, είναι ακόμη ζωντανοί.


Πηγή