Κατοικίδια: Το καλύτερο αγχολυτικό

Η σχέση των ανθρώπων με τα κατοικίδια προάγει την υγεία, σύμφωνα με την επιστήμη. Αρχικά, είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε κακή διάθεση όταν ένα ζευγάρι αθώα μάτια συναντούν τα δικά μας. Εκτός από την θετική ψυχολογία, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν θετικές φυσιολογικές επιδράσεις, όπως μειωμένη αρτηριακή πίεση, όταν χαϊδεύουμε το σκύλο μας και όταν αλληλεπιδρούμε γενικά με τα ζώα συντροφιάς.

Επιπλέον τα κατοικίδιά μας:

Μας κάνουν πιο δραστήριους

Όσοι έχουμε σκύλο, αφιερώνουμε χρόνο στο περπάτημα, ένα απλό είδος άσκησης με πολλά ωστόσο οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του στρες. Ταυτόχρονα, η τακτική άσκηση κάνει φυσικά καλό και στο κατοικίδιό μας.

Μας βοηθούν να συνδεόμαστε

Η κοινή αγάπη για τα ζώα και η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων ενώνει τους ανθρώπους και μπορεί να επεκτείνει το κοινωνικό μας δίκτυο, γεγονός που επίσης βοηθά στην καλύτερη διαχείριση του άγχους.

Μας προσφέρουν άνευ όρων αγάπη

Το κατοικίδιό μας μας χαρίζει χουχουλιάρικες αγκαλιές, κρατά τα μυστικά μας, απολαμβάνει να κάθεται μαζί μας στη σιωπή… Καλύπτοντας την ανθρώπινη ανάγκη για συντροφικότητα και αγάπη, πώς να μην χαρακτηριστεί αυτή μας η σχέση το καλύτερο αντίδοτο στη μοναξιά;

Κατοικίδια Vs ανθρώπων

Ενώ όλοι γνωρίζουμε τη δύναμη του να μοιράζεται κανείς τα προβλήματά του με έναν καλό φίλο, η έρευνα δείχνει ότι το να περνάμε χρόνο με το κατοικίδιό μας μπορεί να είναι ακόμα καλύτερο. Συγκεκριμένα, μελέτη αποκάλυψε ότι όταν οι συμμετέχοντες εκτελούσαν μια αγχωτική εργασία, βίωναν λιγότερο άγχος όταν τα κατοικίδιά τους ήταν μαζί τους από ό,τι όταν ήταν ένας υποστηρικτικός φίλος ή ο σύντροφός τους. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι τα κατοικίδια δεν μας κρίνουν. Απλά μας αγαπούν…

Ποια κατοικίδια ανακουφίζουν περισσότερο το στρες;

Ενώ οι σκύλοι και οι γάτες είναι προφανώς τα πιο δημοφιλή κατοικίδια, όλα τα είδη κατοικίδιων εμπλουτίζουν τη ζωή των ιδιοκτητών τους. Ακόμα και το να κοιτάμε τα ψάρια μας στο ενυδρείο μπορεί να είναι ένα είδος διαλογισμού. Γενικά, το δέσιμο με τα ζώα μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους μια σύνδεση με τη φύση και μια συνολική αίσθηση γαλήνης. Έτσι, ακόμα κι αν το κατοικίδιό σας δεν είναι γούνινο, μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη της φροντίδας του.

Το κατοικίδιο μας μπορεί επίσης να ωφεληθεί

Η δέσμευση μπορεί να κρατήσει ένα κατοικίδιο ευτυχισμένο. Συμπεριλάβετε καθημερινό χρόνο για άσκηση, παιχνίδι και αγκαλιές στη ρουτίνα σας. Τα κατοικίδιά μας μπορεί να μην έχουν τις ίδιες περίπλοκες σκέψεις και συναισθήματα, αλλά μπορούν εύκολα να βιώσουν άγχος και θλίψη. Επομένως, εναπόκειται σε εμάς η ευθύνη να φροντίσουμε το αγαπημένο μας κατοικίδιο να είναι με τη σειρά του υγιές, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.


vita.gr