Λίβανος: Νεκρός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Βηρυτό ο επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ εξοντώνει σιγά- σιγά την ηγετική ομάδα της Χεζμπολάχ.

Το αποφασιστικό πλήγμα της ισραηλινής αεροπορίας στα νότια προάστεια της Βηρυτού που σκότωσε τον Ιμπραήμ Ακίλ, επικεφαλής των ειδικών επιχειρήσεων της οργάνωσης και άλλα επίλεκτα στελέχη της περιβόητης μονάδας Ραντουάν, αποτελεί το δεύτερο σοβαρό χτύπημα μετά τις εκρήξεις σε βομβητές και ασυρμάτους στελεχών της σιιτικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίλεκτη ομάδα Ραντουάν υπό τον Ακίλ, συναντήθηκε στο υπόγειο του κτιρίου που βομβαρδίστηκε για να αποφύγει οποιαδήποτε παγίδευση άλλου τρόπου επικοινωνίας.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως οι δύο πύραυλοι του μαχητικού Εφ-35 σκότωσαν άλλους δέκα διοικητές μονάδων της Χεζμπολά, που ήταν υπεύθυνοι για τις εκτοξεύσεις ρουκετών εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Ο Ακίλ ήταν το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος της σιιτικής οργάνωσης, μία θέση κάτω από τον ηγέτη Χασάν Νασράλα, αμέσως μετά την εξουδετέρωση του Φουάντ Σουκρ, του αρχηγού του γενικού επιτελείου της Χεζμπολά.

Αργά χθες το βράδυ, η Χεζμπολά επιβεβαίωσε τον θάνατο του Ιμπραήμ Ακίλ. Η Χαμάς καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και το Ιράν το Ιράν την «κατάφωρη παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του Λιβάνου.

Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διεμήνυσε πως οι εχθροί του Ισραήλ δεν έχουν μέρος να κρυφτούν.

«Είμαστε σε μία νέα φάση του πολέμου, που περιλαμβάνει ευκαιρίες, αλλά και σημαντικούς κινδύνους. Η Χεζμπολά αισθάνεται πως την καταδιώκουν», είπε ο υπουργός Άμυνας Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, συναντήθηκε στο Παρίσι με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας και ζήτησε κατάπαυση του πυρός για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του νοτίου Λιβάνου και του βόρειου Ισραήλ.

«Όλοι μας είμαστε ξεκάθαροι στο ότι θέλουμε να δούμε διαπραγματεύσεις για μία διπλωματική συμφωνία, έτσι ώστε οι ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ και επίσης οι Λιβανέζοι να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

Μέσα σε τέσσερις μέρες από τις εκρήξεις συσκευών επικοινωνίας η Χεζμπολά θρήνησε τουλάχιστον 37 νεκρούς ενώ είχε και πάνω από 3 χιλιάδες τραυματίες.

Μετά τις τελευταίες στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το σιιτικό κίνημα εντάθηκαν στη συνοριακή γραμμή.

Το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού, οι Φρουροί της Επανάστασης, έδωσαν όρκο για συντριπτική ανταπόδοση στο Ισραήλ.


Πηγή