«Unit 8200»: Η επίλεκτη ομάδα κυβερνοπολέμου του Ισραήλ

Είναι νέοι, άριστα εκπαιδευμένοι και ικανοί να σπείρουν τον όλεθρο από χιλιόμετρα μακριά. Ο κωδικός τους… «8200»

Οι «8200» έγινε μία από τις ισχυρότερες μονάδες του Ισραήλ με προσωπικό 5.000-10.000 ατόμων, αν συμπεριληφθούν και οι έφεδροι.

Συμμετέχει σε κάθε μεγάλη επιχείρηση και παρέχει το 90% όλων των μυστικών πληροφοριών του Ισραήλ, για λογαριασμό της Μοσάντ, της Σιν Μπέτ και άλλων ειδικών μονάδων.

Αποτελείται από χιλιάδες Ισραηλινούς. Έφηβους έως 20ρηδες. Θεωρούνται μετρ των κυβερνοεπιθέσεων και στρατολογούνται από το σχολείο για υποκλοπές κωδικοποιημένων πληροφοριών, «εξόρυξη» δεδομένων, τεχνολογικές επιθέσεις και χτυπήματα.

Μόνο που αυτά επί λιβανικού εδάφους, ήταν σαν βγαλμένα από κάποια ταινία κατασκοπευτικού θρίλερ.

Πώς, όμως, μετατράπηκαν οι βομβητές  σε βόμβες;

«Τοποθετήθηκε μια μικροποσότητα εκρηκτικών με τη μορφή διαμορφωμένου εκρηκτικού γεμίσματος shape charts όπως ονομάζεται, το οποίο σε πολύ μικρή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά», είπε ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Οπλικών Επιστημών, Διευθυντής τομέα Φυσικών Επιστημών ΣΣΕ και Διευθυντής Κέντρου Ελέγχου Όπλων, Θεόδωρος Λιόλιος.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ο καθηγητής Θεόδωρος Λιόλιος δείχνει σε ποιο ακριβώς σημείο τοποθετήθηκαν τα εκρηκτικά και μετέτρεψαν το ηλεκτρονικό εξάρτημα σε βόμβα θανάτου.

«Ακόμα και στον έλεγχο με ακτίνες Χ, ίσως μην μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εάν πρόκειται για ένα αλλαγμένο κύκλωμα ή μια εκρηκτική συσκευή».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ χτυπά κατ’ αυτόν τον τρόπο από απόσταση. Το είχε πρωτοκάνει τη δεκαετία του ’70, δολοφονώντας τον Μαχμούντ Χαμσάρι, τον οποίο κατηγορούσε για εμπλοκή στο μακελειό του Μονάχου.

«Μπήκαν στο σπίτι του, αφαίρεσαν το τηλέφωνο, τοποθέτησαν σε αυτό εκρηκτικά και έφυγαν. Στις 8 Δεκεμβρίου 1972 ο Χαμσάρι απάντησε στο τηλέφωνο και μία ισραηλινή ομάδα ενεργοποίησε εξ αποστάσεως τα εκρηκτικά».

Μπορούν οι φορητές, ηλεκτρονικές συσκευές που όλοι έχουμε μαζί μας, από τα κινητά τηλέφωνα έως τα έξυπνα ρολόγια και τα τάμπλετ, να μετατραπούν δυνητικά σε βόμβες;

«H εμπειρία λέει ότι θα μπορούσε να γίνει με οτιδήποτε. Ήταν ένα εντυπωσιακό χτύπημα που θα μπορούσε να προκληθεί με ένα απλό χρονοδιακόπτη μαζί με την εκρηκτική ύλη να υπάρχει ένας χρονοδιακόπτης ο οποίος να είχε οριστεί ότι θα εκραγεί χθες, και το δεύτερο να υπάρχει ένα μήνυμα κρυπτογραφημένο και που θα είχε οριστεί», δήλωσε ο διεθνολόγος και οικονομολόγος αναλυτής του Strategy International, Θρασύβουλος Ευτυχίδης.

Σε αυτό που συμφωνούν οι ειδικοί είναι ότι μετά τα διαδοχικά, εξ αποστάσεως χτυπήματα του Ισραήλ στη Χεζμπολά, η έννοια του υβριδικού πολέμου έχει περάσει σε άλλη διάσταση.


Πηγή