Γερμανία: Εντατικοί έλεγχοι για παράνομους μετανάστες

Ποδαρικό έκαναν σήμερα οι εντατικοί έλεγχοι στην Γερμανία, με την αστυνομία να κάνει εμφανή την παρουσία της σε αυτοκινητόδρομους και σιδηροδρόμους, για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών.

Έλεγχοι και στα σύνορα με την Δανία και την Πολωνία.

Η στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας που από τα ελκυστικά επιδόματα φθάνει να θέτει εν αμφιβόλω την Συνθήκη Σέγκεν αλλά και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, προκαλεί κλυδωνισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ο αριθμός των προσώπων που έρχονται στη χώρα έχει μειωθεί, γιατί εισαγάγαμε νέους ελέγχους στα σύνορα και τώρα αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε σε όλα τα σύνορα της χώρας για όσο το δυνατό περισσότερο», είπε ο Σολτς.

Η απόφαση της Γερμανίας βρίσκει αντίθετες και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία και η Πολωνία, με την Βαρσοβία να μιλάει ανοικτά για τον φόβο του Βερολίνου απέναντι στην ακροδεξιά.

«Αυτός ο τρόπος δράσης είναι για εμάς απαράδεκτος. Μετά από όλα αυτά, δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι είναι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Γερμανία που προκαλεί την εφαρμογή αυτών των μέτρων», είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι θα θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ προετοιμάζει ήδη το έδαφος για τις συμμαχίες της ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Τα επόμενα ραντεβού για το μεταναστευτικό

Αύριο ο Υπουργός Μετανάστευσης θα θέσει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στη διάσκεψη για την ασφάλεια και την Μετανάστευση στο Βερολίνο, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει το θέμα με την Τζώρτζια Μελόνι στη Νέα Υόρκη στις 23 Σεπτεμβρίου όπου θα βρεθούν ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το ραντεβού Μητσοτάκη-Σολτς στο Βερολίνο στις 14 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ οι διαθέσεις των 27 κρατών μελών θα φανούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου.

«Δεν πρόκειται η Ελλάδα να είναι «ο σάκος του μποξ» ή να είναι η χώρα η οποία, επειδή ακολουθήθηκε, θεωρώ, μία λάθος πολίτική από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα λύσει αυτή για τους άλλους το πρόβλημα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Το πρωί, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισκέφθηκε τον Έβρο, και επιθεώρησε τα έργα του φράχτη, ο οποίος συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες, 150 νέοι συνοριοφύλακες θα πιάσουν δουλειά σε Ροδόπη και Καβάλα, ενώ η επαγρύπνηση θα ενισχυθεί στο Δέλτα του Έβρου με επιπλέον πλωτά μέσα.

Το μεταναστευτικό απασχόλησε και τη συνάρτηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Επισημαίνουμε την ανάγκη ενός δίκαιου καταμερισμού των βαρών, στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο».

«Να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ,είναι δική μας αλλά και δική σας πεποίθηση, για να μην υπάρχει  διαφορετική  αντιμετώπιση  στην Ευρώπη του μεταναστευτικού ζητήματος», είπε ο ΥΠΕΞ Γαλλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ οι μεταναστευτικές ροές από τη θάλασσα έχουν αυξηθεί το τελευταίο 8μηνο.


Πηγή