Αναβλητικότητα: Παραμονεύει τα μεσημέρια της Δευτέρας

Το καλοκαίρι έχει φτάσει στο τέλος του και υποδεχόμαστε σιγά-σιγά το φθινόπωρο. Τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο και η εργασιακή εβδομάδα έχει μπει και πάλι στους ρυθμούς της. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο είναι πολύ πιθανό να δυσκολεύεστε να προσαρμοστείτε στην καθημερινή εργασία, αφήνοντας πίσω την ανεμελιά και τη χαλαρότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι μαζί με τα δεδομένα της αρχής του φθινοπώρου, έρχεται και η… αναβλητικότητα.  

Η αναβλητικότητα παραμονεύει τα μεσημέρια της Δευτέρας

Μια σχετική έρευνα, που διεξήχθη από την Talker Research, αποκαλύπτει ότι η αναβλητικότητα κυριεύει το μυαλό μας, κυρίως στις 12:06 μ.μ. την Δευτέρα. Συγκεκριμένα, το 71% των ενηλίκων στις ΗΠΑ παραδέχεται ότι αναβάλλει τα τακτικά του καθήκοντα. 

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 ενήλικες, οι οποίοι για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους στρέφονται προς δραστηριότητες που τους ευχαριστούν. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες παρακολουθούν τηλεόραση και ταινίες, ενώ το 42% σκρολάρουν στα social media. Αρκετοί δηλώνουν ότι ξαπλώνουν απλώς στο κρεβάτι (39%) ή παίρνουν έναν υπνάκο (29%), αρκεί να μην έρθουν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους. Άλλα πράγματα που κάνουν οι συμμετέχοντες για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους είναι: 

  • Τρώνε κάτι  – 33%
  • Συναντούν συγγενείς και φίλους – 33%
  • Βγαίνουν για ένα περίπατο – 30%
  • Πηγαίνουν βόλτα με το αυτοκίνητο – 20%
  • Πηγαίνουν για ψώνια – 28%
  • Γυμνάζονται – 16%
  • Τσεκάρουν τη δουλειά – 10%

Ωστόσο, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση τα social media επηρεάζουν πολύ τον μέσο Αμερικανό, που φαίνεται να ξοδεύει σχεδόν δυόμισι ώρες καθημερινά στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 10% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ξοδεύει 5 έως 8 ώρες στα social media, ενώ το 18% δεν επιδιώκει καν να περιορίσει αυτόν το χρόνο. 

Πως μας επηρεάζει η αναβλητικότητα

Η αναβλητικότητα, όμως, δεν εμφανίζεται χωρίς επιπτώσεις. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, προκαλεί συναισθηματικό βάρος, ενώ τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς αισθάνονται ένοχοι που αναβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Παρ’ όλα αυτά… δεν επιστρέφουν στις υποχρεώσεις ή τα καθήκοντά τους. 

αναβάλλετε κι εσείς πράγματα

Τα  smartphone, δυστυχώς, διαδραματίζουν τον δικό τους ισχυρό ρόλο σε αυτό. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι το τηλέφωνό τους είναι «σαν ένα πέμπτο εξάρτημα», με το 28% να δηλώνει ότι το κινητό τους αποτελεί τον βασικό λόγο που αναβάλλουν τις εργασίες τους. 

Υπάρχει λύση…

Τα καλά νέα είναι ότι με λίγο κόπο και στρατηγική, η αναβλητικότητα μπορεί να ξεπεραστεί. Η συγκεκριμένη έρευνα έδωσε στη δημοσιότητα κάποιες από τις στρατηγικές που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να την ξεπεράσουν. Για παράδειγμα, το 30% ανταμείβει τον εαυτό του με ένα σνακ μόλις ολοκληρώσει μια εργασία, ενώ ένα τέταρτο των ερωτηθέντων επιτρέπουν στον εαυτό τους ένα σύντομο σκρολάρισμα στα social media. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το 70% των συμμετεχόντων διαπίστωσαν ότι ήταν πιο παραγωγικοί και ολοκλήρωναν περισσότερες εργασίες όταν εργάζονταν μόνοι τους παρά με άλλους.

Το 50% των Αμερικανών παραδέχτηκε, επίσης, ότι είναι πιο πιθανό να αναβάλει οποιαδήποτε εργασία εάν πεινάει. Άρα, φαίνεται ο σημαντικός ρόλος της ισορροπημένης διατροφής στην αντιμετώπιση της αναβλητικότητας. 

Ωστόσο, παρά την αυξημένη τάση για αναβλητικότητα, το 19% των ερωτηθέντων διαπίστωσε ότι τελικά οι εργασίες που συνηθίζουν να αναβάλλουν διαρκούν πολύ λιγότερο απ’ ότι περίμεναν. 

Είναι σημαντικό να μπείτε σιγά σιγά στη ρουτίνα σας, ιδιαίτερα έπειτα από ένα μεγάλο διάλειμμα. Να μην τιμωρείτε τον εαυτό σας και να τον επιβραβεύετε όταν τα καταφέρνετε. Αν χρειαστεί, κάντε ένα μικρό διάλειμμα για μια βόλτα στη γειτονιά ή ένα νόστιμο σνακ. Μπορεί να σας ανεβάσουν και να σας δώσουν πολύτιμη ενέργεια για να συνεχίσετε πιο παραγωγικοί.  


vita.gr