Όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες αναμένονται μετά το μεσημέρι στα βορειοδυτικά ορεινά, ενώ θα υπάρχει και μελτέμι με εντάσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο.
Πιο αναλυτικά, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγες αραιές νεφώσεις, ενώ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν, ιδιαίτερα στα ανατολικά και νότια τμήματα.
Από τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα βορειοδυτικά ορεινά.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 33 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 36, στην Ήπειρο από 18 έως 38-39 βαθμούς, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική και Νότια Πελοπόννησο από 21 έως 39, στη Θεσσαλία από 18 έως 37-38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 21 έως 37-38, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 37 βαθμούς, στις Κυκλάδες και στη Βόρεια Κρήτη από 21 έως 32 και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου από 20 έως 34-35 βαθμούς, ενώ τοπικά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38-39 βαθμούς Κελσίου.
Βόρειοι άνεμοι με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ.
Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια και ενίσχυση των βορείων ανέμων. Δυσμενείς θα είναι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στο νομό. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 34-35 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, και τις θερμές ώρες της ημέρας από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 34 βαθμούς.
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκονται πολλές περιοχές της Κεντρικής, Νότιας Ελλάδας, νησιά του Αιγαίου, αλλά και η Αττική , όπου θα επικρατήσουν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και την επέκταση των πυρκαγιών.
Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης η αναπληρώτρια εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, ανθυποπυραγός Ραφαέλα Τζίμα, αυξημένες θα είναι οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας απαγορεύεται η είσοδος σε εθνικούς δρυμούς και δάση.
Η κ. Τζίμα είπε ότι σήμερα θα είναι η πρώτη πολύ δύσκολη ημέρα της αντιπυρικής περιόδου και προσέθεσε ότι βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.
«Είμαστε πλέον στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και είναι απαραίτητο όλοι μας να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αν αντιληφθούμε καπνό ή φλόγα καλούμε αμέσως το 199 ή το 112. Αποφεύγουμε τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο και σε καμία περίπτωση δεν ανάβουμε φωτιά », σημείωσε.
Πού προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Κυριακή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας) Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων) Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας) Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας) Παράλληλα σε ανακοίνωσή του το Πυροσβεστικό Σώμα επισημαίνει ότι για τις περιφερειακές Ενότητες: Αττικής, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και τις νήσους Σάμου, Ικαρίας, Χίου, Ψαρών, Μυτιλήνης και Κυθήρων τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΠΣ και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.
Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των συγκεκριμένων περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή , προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).
Ταυτόχρονα, τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.