Πως τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα βοηθάνε στην βελτίωση της υγείας των αθλητών;

Ένα από τα βασικά συστατικά για την ανάπτυξη του ανθρώπινου μυϊκού συστήματος είναι η πρωτεΐνη που μπορεί να προέρχεται από ζωικές ή φυτικές πρώτες ύλες. Οι αθλητές που αναζητούν υψηλές επιδόσεις και γρήγορη αποκατάσταση, εμπιστεύονται επώνυμα πρωτεϊνούχα σκευάσματα για την γρήγορη επιδιόρθωση των μυών μετά από κάθε προπόνηση. Τα πιο γνωστά συμπληρώματα για όσους ασχολούνται με την σωστή διατροφή και την προπόνηση, είναι η πρωτεΐνη γράμμωσης https://mednatural.gr/blog/αθλητικά-συμπληρώματα/η-καλύτερη-πρωτεΐνη-2021/ και η κρεατίνη. Η χρήση τους είναι διαδεδομένη τόσο μεταξύ των αθλητών όσο και στα άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση, τη σωματική τους εμφάνιση και την απόδοσή τους προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι τους. Ωστόσο, η προέλευση και η ποιότητα αυτών των προϊόντων απαιτεί μεγάλη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας. Στην συνέχεια, θα δούμε τα οφέλη και τις επιδράσεις που έχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα στην υγεία των αθλητών.

Η πρωτεΐνη γράμμωσης βοηθάει στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών και έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται για την σωστή δόμηση των στοιχείων των μυών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη μετά από κάθε προπόνηση. Η πρωτεΐνη γράμμωσης, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας και στην καύση του λίπους, συμβάλλοντας στην σωστή γράμμωση του σώματος.

Για τους αθλητές ή όσους θέλουν να ακολουθήσουν ένα πρόγραμμα δίαιτας, η κατανάλωση  πρωτεΐνης προκαλεί αίσθημα κορεσμού. Η πρωτεΐνη χωνεύεται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και τα λίπη, μειώνοντας την αίσθηση πείνας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην σωστή απώλεια βάρους, προσφέροντας παράλληλα μια υγιεινή διατροφή χωρίς ο αθλητής να στερείται πολύτιμες θρεπτικές ουσίες .

Επίσης, η πρωτεΐνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που προσδίδει ελαστικότητα στα οστά. Η επαρκής πρόσληψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και άλλων ασθενειών των οστών. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί επίσης να ενισχυθεί με την κατανάλωση των σωστών σκευασμάτων πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή αντισωμάτων και άλλων κυττάρων που βοηθάνε το ανοσοποιητικό και την πρόληψη ασθενειών. 

Η κρεατίνη βελτιώνει την απόδοση των αθλητών και βοηθάει στην εκτέλεση απαιτητικών ασκήσεων, ειδικά στους αθλητές που κάνουν βάρη. Τροφοδοτεί τους μυς με ενέργεια κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της αντοχής, της δύναμης και της ισχύς, καθώς και στην βελτίωση της απόδοσης στα αθλήματα.

Η κρεατίνη βοηθά στην απομάκρυνση του γαλακτικού οξέος από τους μύες, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πόνο και κούραση μετά από έντονη προπόνηση. Η ταχύτερη αποκατάσταση των μυών μπορεί να σας επιτρέψει να προπονηθείτε πιο έντονα και συχνά, επιτρέποντας να έχετε καλύτερη αθλητική απόδοση και αποτελέσματα. Επιπλέον, η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της μυϊκής μάζας, σε συνδυασμό με έντονη άσκηση και ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που μπορεί να δώσει ο διατροφολόγος ή ο προπονητής. 

Ο μονός λόγος που μπορεί κάποιος να πάρει πρωτεΐνη είναι επειδή διευκολύνει την προετοιμασία γευμάτων και την ευκολία της διατροφής μέσα στην ημέρα. Πολλές φορές, οι αθλητές δεν έχουν τον χρόνο να προετοιμάσουν σωστά γεύματα και είναι αναγκαίο να έχουν μαζί τους σκευάσματα σε σκόνη που προετοιμάζονται εύκολα. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η πρωτεΐνη γράμμωσης και η κρεατίνη δεν αποτελούν από μόνα τους την λύση αλλά πρωταρχικό ρολό παίζει η σωστή διατροφή, με υλικά που μπορούν να αντικαταστήσουν την χρήση αυτή των πρωτεϊνών.