Οι 10 κανόνες της ηλιοπροστασίας μας

Ο καλοκαιρινός ήλιος είναι πολύ ευεργετικός για τον οργανισμό μας και επίσης χαρίζει στο δέρμα μας ένα κολακευτικό μπρούντζινο χρώμα, που καμουφλάρει τις ατέλειες. Ετσι οι περισσότεροι από εμάς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ανυπομονούμε να έρθει το σαββατοκύριακο, προκειμένου να περάσουμε κάποιες ευχάριστες και χαλαρωτικές ώρες στην παραλία.

Παρόλα αυτά, όπως όλοι γνωρίζουμε, πρέπει είμαστε προσεκτικοί, γιατί η έλλειψη της κατάλληλης προστασίας και η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να οδηγήσει στη φωτογήρανση, σε ερεθισμούς και μακροπρόθεσμα σε σοβαρές παθήσεις του δέρματος.

Ωστόσο τίποτα από όλα αυτά δε θα συμβεί, αν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Ενδεχομένως, τα έχουμε ήδη ακουστά. Το θέμα είναι όμως να τα κάνουμε και πράξη. Εφαρμόζοντας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανελλιπώς τα παρακάτω 10 tips ηλιοπροστασίας, θα μας γίνουν συνήθεια.

Τι κάνουμε:

#Εφαρμόζουμε το αντηλιακό 15’ -20’ πριν βγούμε στον ήλιο.

# Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με τον σωστό για εμάς δείκτη που προστατεύει από όλο το φάσμα της ακτινοβολίας (UVA/UVB). Για τους ενήλικες, η σωστή ποσότητα του αντηλιακού είναι περίπου όσο μια γεμάτη παλάμη.

#Φοράμε ανοιχτόχρωμα, αδιαφανή ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου.

#Αν είμαστε πολλή ώρα στο νερό ή κάνουμε σπορ στην παραλία, επιλέγουμε αδιάβροχα αντηλιακά (waterproof)

#Μετά την κολύμβηση, το σκούπισμα με πετσέτα, το παιχνίδι ή την άσκηση, εφαρμόζουμε ξανά αντηλιακό.

#Περιορίζουμε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο, ενώ όσα είναι κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου. Επίσης αυξάνουμε την ποσότητα, τη συχνότητα επάλειψης και τον δείκτη προστασίας, διότι έχουν πιο ευαίσθητη επιδερμίδα.

#Αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο, από τις 10 π.μ. ως τις 4 μ.μ.

# Δεν ξεχνάμε τα αυτιά, το πίσω μέρος του λαιμού και το πάνω μέρος του πέλματος.

#Kαταναλώνουμε τουλάχιστον ένα λίτρο νερό τη μέρα.

vita.gr


Πηγή