5 tips για να σταματήσεις overthinking

To overthinking (σ.σ όταν σκέφτεται συνέχεια και δεν ξεκουράζεις το μυαλό σου) δεν αποτελεί ένα χαριτωμένο χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μας.

Η Τζένιφερ Τάιτζ είναι ψυχολόγος και, σε άρθρο της στο CNBC, δίνει 5 tips για να το καταφέρουμε.

«Μάθε να καταλαβαίνεις ότι ξεκινάς το overthinking»

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα τη στιγμή που συμβαίνει. Πότε χανόμαστε στις σκέψεις μας; Ποια είναι τα σημάδια; Τρώμε τα νύχια μας και αγχωνόμαστε; Στο μυαλό μας έρχεται η ίδια κατάσταση ξανά και ξανά; Χρειάζεται να ξέρουμε, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι.

«Πάρε μία απόσταση»

Η ψυχολόγος μιλά για απόσταση από τον εαυτό μας. Αν προσπαθήσουμε να δούμε τις καταστάσεις απ’ έξω και να αφήσουμε στην άκρη τη συναισθηματική μας φόρτιση, θα δούμε το δάσος αντί για το δέντρο και θα νιώσουμε λίγο καλύτερα.

«Ρώτα ‘πώς’ και όχι ‘γιατί’»

Ο πιο απλός τρόπος να διώξουμε τις αρνητικές σκέψεις, είναι να πάψουμε να ψάχνουμε αιτίες και να αρχίσουμε να αναζητούμε τρόπους. Τα «γιατί;» οδηγούν σε αδιέξοδο, ενώ τα «πώς» σε εύρεση της λύσης.

«Γράψε τα συναισθήματα σου»

Όταν προσπαθούμε να διαχειριστούμε μία κατάσταση, μία εμπειρία ή ένα συναίσθημα, αντί να κάνουμε το εύκολο, δηλαδή το overthinking, μπορούμε να ξεκινήσουμε το γράψιμο. Θα το βγάλουμε από μέσα μας, ενώ θα μπορέσουμε να δούμε καλύτερα τι μας συμβαίνει.

«Προσπάθησε να αναβάλεις το overthinking»

Πάνω που θα πιάνουμε το εαυτό μας να παρασκέφτεται πρόσωπα και καταστάσεις, ας μας σταματάμε. Ας το αφήνουμε για λίγο αργότερα -5 λεπτά είναι αρκετά. Το πιθανότερο είναι να ξεχαστούμε και να ηρεμήσουμε, χωρίς καν να το καταλάβουμε.

 


govastileto.gr