Είναι Μάιος και είναι η εποχή που μπορεί κανείς να τα απολαύσει φρέσκα και γεμάτα γλύκα
Είναι Μάιος και είναι η εποχή τους. Τα μούρα (άσπρα ή μαύρα) από τις αγαπημένες μας μουριές φημίζονται για τη γλύκα τους, αλλά ο ιδιαίτερα ευαίσθητος αυτός καρπός κρύβει και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Η κατανάλωσή τους, δε, πρέπει να είναι άμεση, αν θέλει κανείς να τα γευτεί και να τα απολαύσει πραγματικά.
Θρεπτική αξία
Τα μούρα περιέχουν, μεταξύ άλλων, σίδηρο και βιταμίνη C. Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου και του κίνδυνου για καρκίνο.
Τα φρέσκα μούρα αποτελούνται από 88% νερό και έχουν μόνο 60 θερμίδες ανά φλιτζάνι (των 140 γραμμαρίων).
Στα 100 γραμμάρια, τα φρέσκα μούρα περιέχουν:
- Θερμίδες: 43
- Νερό: 88%
- Πρωτεΐνη: 1,4 γραμμάρια
- Υδατάνθρακες: 9,8 γραμμάρια
- Σάκχαρα: 8,1 γραμμάρια
- Φυτικές ίνες: 1,7 γραμμάρια
- Λίπος: 0,4 γραμμάρια
Βιταμίνες και μέταλλα που περιέχουν τα μούρα
Τα μούρα είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C και σίδηρο, όπως προαναφέρθηκε.
- Βιταμίνη C
- Σίδηρος
- Βιταμίνη Κ1
- Κάλιο
Περιέχουν επίσης:
- Ανθοκυανίνες, μια οικογένεια αντιοξειδωτικών που μπορεί να αναστείλουν την οξείδωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, με ευεργετικά αποτελέσματα κατά των καρδιακών παθήσεων
- Κυανιδίνη, την κύρια ανθοκυανίνη στα μούρα ου είναι είναι υπεύθυνη για το μαύρο, κόκκινο ή μοβ χρώμα τους
- Χλωρογενικό οξύ, ένα αντιοξειδωτικό άφθονο σε πολλά φρούτα και λαχανικά
- Ρουτίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις
- Μυρικετίνη, μια ένωση που μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου
Οι ποσότητες, ωστόσο, των στοιχείων αυτών στα μούρα εξαρτώνται από την ποικιλία, επηρεάζοντας το χρώμα και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
Τα οφέλη τους για την υγεία
Μειώνουν τη χοληστερόλη
Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα μούρα και τα εκχυλίσματα μούρων μπορούν να μειώσουν το υπερβολικό λίπος και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την αναλογία LDL (κακής) και HDL (καλής) χοληστερόλης.
Επιπλέον, πειράματα έχουν δείξει ότι μειώνουν τον σχηματισμό λίπους στο συκώτι — συμβάλλοντας δυνητικά στην πρόληψη της λιπώδους ηπατικής νόσου.
Μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα
Τα μούρα περιέχουν την ουσία 1-δεοξυνοζιριμυκίνη (DNJ), η οποία αναστέλλει ένα ένζυμο στο έντερο που διασπά τους υδατάνθρακες.
Επομένως, τα μούρα μπορεί να είναι ευεργετικά κατά του διαβήτη επιβραδύνοντας την αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα. Ωστόσο, απαιτούνται μελέτες σε ανθρώπους προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου
Το αυξημένο στρες στο σώμα σας έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα και τους ιστούς, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Για εκατοντάδες χρόνια, τα μούρα αποτελούν μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής ως φάρμακο κατά του καρκίνου.
Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι αυτά τα φημισμένα προληπτικά αποτελέσματα για τον καρκίνο μπορεί να έχουν επιστημονική βάση.
Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στον χυμό των μούρων μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες — δυνητικά μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου.
Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για τα φρούτα και τα λαχανικά γενικότερα. Κανένα στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι τα μούρα μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου περισσότερο από άλλα φρούτα.
Φωτογραφία: iStock