Ένα πρωτοποριακό σύστημα κατηγοριοποίησης των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα μέσω ενός αλγόριθμου ξεκίνησε να εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Αθήνα από τους επιστήμονες του Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος ανάμεσα στις ενέργειες και δράσεις που υλοποιεί για τους δημότες, έχει συμπεριλάβει και τους καύσωνες με τις επιπτώσεις αυτών στην ανθρώπινη υγεία.
Οι καύσωνες στο ανθρώπινο περιβάλλον
«Σκοπός είναι πριν από τον καύσωνα να ενημερώνονται οι πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν καθώς από τις υψηλές θερμοκρασίες πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι», λέει στο CNN Greece o Διευθυντής της υπηρεσίας του meteo.gr, Kώστας Λαγουβάρδος και προσθέτει ότι:
«Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες). Το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της κλιματικής κρίσης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης και κατηγοριοποίησης των κινδύνων που εισάγουν οι καύσωνες στο ανθρώπινο περιβάλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το σύστημα εφαρμόζεται στην Αμερική ενώ η Αθήνα και η Σεβίλλη είναι οι πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες ξεκίνησε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα.
Τέσσερις κατηγορίες
Πριν από την πιλοτική επιχειρησιακή εφαρμογή του αλγορίθμου κατηγοριοποίησης για την Αθήνα, προηγήθηκε ενδελεχής μελέτη ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για περίοδο δύο δεκαετιών. Η στατιστική ανάλυση οδήγησε στη διαμόρφωση τεσσάρων κατηγοριών ταξινόμησης, όπως διακρίνεται στον παρακάτω πίνακα και σχήμα:
Για παράδειγμα, ακραίες θερμοκρασίες (κατηγορία 3) παρατηρήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καύσωνα μεταξύ 22 και 29 Ιουνίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κατηγορία 1) καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 29 Ιουλίου του 2012.
Η παραπάνω προσέγγιση κατηγοριοποίησης ημερών με υψηλές θερμοκρασίας ακολουθείται σε μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Λος Άντζελες, Κάνσας, Μαΐάμι, Μιλγουόκι), καθώς και στην Σεβίλλη, στην Ισπανία. Η συμμετοχή της Αθήνας στις πόλεις πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος κατηγοριοποίησης αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αποτελεί μέρος της συνεχούς παγκόσμιας προσπάθειας βελτίωσης των προειδοποιήσεων υψηλών θερμοκρασιών και σχετικών επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία, με απώτερο σκοπό την προστασία και βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
cnn.gr