Μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νεφρικής νόσου. Τι να προσέχετε αν ήδη την έχετε εκδηλώσει.
Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού σήμερα (14 Μαρτίου) και στο προσκήνιο έρχονται όσα μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την νεφρική λειτουργία μας, η οποία έχει ζωτική σημασία για την υγεία.
Οι νεφροί επιτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες, καθώς απαλλάσσουν το αίμα από τις τοξίνες και τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού, και εξισορροπούν τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο) στον οργανισμό.
Δυστυχώς, ένας στους δέκα ενήλικες στη χώρα μας έχει μειωμένη νεφρική λειτουργία, σύμφωνα με δεδομένα της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ). Επομένως πάσχει από κάποιου βαθμού νεφρική νόσο, με 100.000 από τους ασθενείς να έχουν αρκετά σοβαρό πρόβλημα.
Δυστυχώς οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Η νεφρική νόσος εξελίσσεται σε βάθος χρόνου χωρίς να προκαλεί συμπτώματα. Είναι δυνατό να χάσει ένας ασθενής έως και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να το υποψιαστεί.
Η διατροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες για υγιή νεφρική λειτουργία, λένε οι ειδικοί. Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα, την ωφελούν ιδιαιτέρως. Να μερικά από αυτά.
1. Νερό
Το νερό είναι μακράν το καλύτερο ρόφημα για την υγεία. Το 70% του σώματος αποτελείται από νερό και το χρειαζόμαστε για πολλές και σημαντικές λειτουργίες. Μεταξύ άλλων ο οργανισμός το χρησιμοποιεί:
- Για να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του
- Να ενυδατώνει τις αρθρώσεις
- Να προστατεύει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και άλλους ευαίσθητους ιστούς
- Να απαλλάσσεται από τις τοξίνες και τα άχρηστα υποπροϊόντα του μεταβολισμού, με τη βοήθεια της ούρησης
Η ελλιπής κατανάλωση νερού αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης (πέτρες στο νερό).
2. Ψάρια
Σολομός, σαρδέλες, τόνος και άλλα ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία σχετίζονται με μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όπως αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού (NKF), οι νεφροί παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Όταν φθίνει η νεφρική λειτουργία, η πίεση μπορεί να αυξηθεί. Επιπλέον στους ασθενείς που ήδη έχουν νεφρική νόσο, η υπέρταση μπορεί να την επιδεινώσει. Μπορεί, λοιπόν, να σας ωφελήσει να τρώτε συχνά ψητά ή βραστά ψάρια. Βεβαιωθείτε μόνο να μην βάζετε πολύ αλάτι στο φαγητό σας, διότι επιβαρύνει τη νεφρική λειτουργία και την πίεση.
3. Γλυκοπατάτες
Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες που εξασφαλίζουν την βραδεία πέψη τους. Με αυτό τον τρόπο δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα τόσο απότομα, όσο οι κλασικές πατάτες. Περιέχουν επίσης βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, που μπορεί να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών στο αίμα.
Ωστόσο μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όσους ήδη έχουν προχωρημένη νεφρική νόσο, διότι ο γιατρός τους μπορεί να έχει συστήσει περιορισμό του καλίου. Σε τέτοια περίπτωση, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
4. Σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, λαχανίδα και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κάλιο. Και πάλι, χρειάζονται προσοχή από τους ασθενείς με νεφρική νόσο που πρέπει να ακολουθούν διατροφή μειωμένου καλίου.
5. Μούρα
Φράουλες, βατόμουρα και σμέουρα αποτελούν πολύτιμες πηγές θρεπτικών και αντιοξειδωτικών συστατικών. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες τους μπορεί να βελτιώσουν τη νεφρική λειτουργία και να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
6. Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη, μία φυτική ίνα που μειώνει ορισμένους παράγοντες κινδύνου για διαταραχή στη νεφρική λειτουργία (π.χ. αυξημένα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης). Μπορούν επίσης να ικανοποιήσουν την ανάγκη για κάτι γλυκό.
Φωτογραφία: istock