Οι ανδρικές ομάδες υδατοσφαίρισης των δύο χωρών παίρνουν σειρά για να διασταυρώσουν τα ξίφη τους την Τρίτη (13/2, 16:30, ΕΡΤ3), στον προημιτελικό του 21ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος υγρού στίβου, λίγες ώρες μετά τον αγώνα ανάμεσα στις γυναικείες.
Πρόκειται για μία αναμέτρηση ανάμεσα στις φιναλίστ των τελευταίων δύο διοργανώσεων, με “έπαθλο” για το νικητή την πρόκριση στην τετράδα και τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός μεταλλίου.
Ο Θοδωρής Βλάχος και οι παίκτες του ήξεραν εκ των προτέρων ότι ο σχετικά βατός όμιλος της Α΄ φάσης θα οδηγούσε μοιραία σε ένα πολύ δύσκολο ζευγάρωμα στο κομβικό παιχνίδι της διοργάνωσης. Η εθνική πέτυχε δύο πολύ εύκολες νίκες επί της Κίνας (24-6) και της Βραζιλίας (23-4), ενώ επικράτησε πολύ δύσκολα της Γαλλίας με 13-12, για να πάρει την πρώτη θέση στον Β’ όμιλο και την απευθείας πρόκριση στους “8”.
Το ερώτημα ήταν: Ουγγαρία ή Ιταλία; Η πρωτιά του Δ΄ ομίλου κρίθηκε στα πέναλτι, όπου οι Μαγυάροι (με τον ανίκητο στη διαδικασία αυτή Σόμα Βόγκελ) επικράτησαν 15-14 και έστειλαν τους “σετεμπέλο” στο δρόμο της ελληνικής ομάδας. Για να φτάσουν, βέβαια, στα προημιτελικά, οι Ιταλοί (που στην Α΄ φάση νίκησαν 16-10 τη Ρουμανία και συνέτριψαν 33-3 το αδύναμο Καζακστάν) χρειάστηκε να επιβιώσουν από μία μεγάλη μάχη με τις ΗΠΑ, τις οποίες νίκησαν 13-12 στον χιαστί αγώνα.
Ο αρχηγός Φραντσέσκο Ντι Φούλβιο ηγείται σε ακόμη ένα τουρνουά της Ιταλίας, όντας ο πρώτος σκόρερ της με 13 τέρματα, έναντι 11 του Αντρέα Φοντέλι (που έχει παίξει σε ένα ματς λιγότερο), ενώ καθοριστικό ρόλο έχουν ο πολύπειρος Γκονσάλο Ετσενίκε, οι φουνταριστοί Λορέντζο Μπρούνι και Λούκα Μαρτζιάλι και ο Τζιάκομο Κανέλα. Ο Σάντρο Καμπάνια δεν έχει πάρει μέχρι τώρα όσα θα ήθελε από τον Εντοάρντο Ντι Σόμα (7 γκολ σε 17 προσπάθειες, με 2/4 πέναλτι) και τον βασικό τερματοφύλακα Μάρκο Ντελ Λούνγκο (43% στις αποκρούσεις).
Ελλάδα και Ιταλία έχουν πολλούς… ανοιχτούς λογαριασμούς από το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν. Μόλις τον περασμένο μήνα, η εθνική γνώρισε “βαριά” ήττα με 15-8 από τους “σετεμπέλο” στο Ευρωπαϊκό του Ζάγκρεμπ, όμως αυτό που “πόνεσε” περισσότερο τους Έλληνες διεθνείς ήταν η ήττα των Ιταλών από τα… δεύτερα της Ουγγαρίας με διαφορά πέντε τερμάτων, που άφησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην τρίτη θέση του ομίλου και το έστειλε στα προημιτελικά πάνω στην οικοδέσποινα Κροατία. Η ομάδα του Σάντρο Καμπάνια, που “επέλεξε” τη δεύτερη θέση για να αποφύγει μία διασταύρωση με τη Σερβία, κατέκτησε τελικά το χάλκινο μετάλλιο, νικώντας άνετα στον “μικρό” τελικό την… Ουγγαρία.
Στα τελευταία πέντε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, μόνο μία φορά η εθνική έμεινε εκτός τετράδας, το 2019 στη Γκουανγκζού, όταν συνάντησε στον προημιτελικό την Ιταλία και ηττήθηκε 7-6, μένοντας “άσφαιρη” στο τελευταίο οκτάλεπτο. Η ευκαιρία για τη ρεβάνς ήρθε τρία χρόνια αργότερα, στον ημιτελικό της Βουδαπέστης, όμως και πάλι οι “σετεμπέλο” αναδείχθηκαν νικητές με 11-10, παρότι -κατά γενική ομολογία- η ελληνική ομάδα είχε καλύτερη εικόνα στο σύνολο του τουρνουά. Αυτή, άλλωστε, είναι η μεγάλη δύναμη της ιταλικής ομάδας (πέρα από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της): να φέρνει τα κρίσιμα ματς στα μέτρα της, ακόμη κι αν θεωρητικά υστερεί του αντιπάλου της. Μοναδική εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα τα τελευταία χρόνια είναι η Ισπανία, που έχει βρει το… κουμπί των Ιταλών και τους νικάει εύκολα.
Η προϊστορία, βέβαια, δεν έχει μόνο άσχημες αναμνήσεις για την εθνική, η οποία έχει σημειώσει δύο σπουδαίες νίκες επί της Ιταλίας σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα: το 2005 στον προημιτελικό του Μόντρεαλ (13-9) και το 2015 στον “μικρό” τελικό του Καζάν (11-9 στα πέναλτι). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, η “γαλανόλευκη” ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου. Συνολικά, οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες 11 φορές στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων, με τους “σετεμπέλο” να έχουν επτά νίκες, έναντι τεσσάρων της “γαλανόλευκης”.
Από τα υπόλοιπα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης στην Ντόχα, δεσπόζει το κλασικό ντέρμπι της Κροατίας με τη Σερβία, που αναμένεται να προσφέρει δυνατές συγκινήσεις. Ισπανία και Ουγγαρία, δηλαδή οι δύο τελευταίες πρωταθλήτριες κόσμου, έχουν τον πρώτο λόγο απέναντι σε Μαυροβούνιο και Γαλλία, αντίστοιχα.//Α.
Πηγή