Την Τρίτη, ο ακροδεξιός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυσε νέα επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας απειλές και αμφισβητώντας για μία φορά ακόμη την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της» δήλωσε ο Μπαχτσελί, και συνέχισε: «Η ελληνική κυβέρνηση φταίει, καθώς έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων, καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά».
Έφτασε δε στο σημείο να υποστηρίξει πως η Ελλάδα «έχει ευθύνες απέναντι στο διεθνές δίκαιο».
«Επιπλέον η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά», δήλωσε ο Μπαχτσελί, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης.
Την ίδια ώρα, ο Μπαχτσελί δήλωσε πως η Άγκυρα επιθυμεί το Αιγαίο να είναι «μια θάλασσα ειρήνης και γαλήνης» ενώ παράλληλα υποστήριξε πως σε αντίθετη περίπτωση «μόνο ο άτυχος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα πληρώσουν το τίμημα».
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό «όργανο των ξένων δυνάμεων, σαν τους παππούδες του» και υποστήριξε πως «κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης».
«Ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του γίνεται όργανο των ξένων δυνάμενων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του oοδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας επιχειρεί να προκαλέσει την Τουρκία και βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας. Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα», είπε χαρακτηριστικά.
Ψύχραιμη η Αθήνα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Δύο επιστολές, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας, έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ως απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου, όσον αφορά τη «διασύνδεση» της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με τη δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών.
Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Με δεδομένη την ένταση που επικρατεί στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας και προσήλωσης στην λογική της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Η στάση αυτή αντανακλάται στο σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προειδοποίησε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να σταματήσει να μεταφράζει την προκλητική ρητορική σε ένταση στο πεδίο.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει τη σημασία της, καθώς έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από τη συνάντησή του με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στη Θεσσαλονίκη.
«Ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή (σ.σ. η ρητορική ένταση) να μη μεταφράστει σε παραπάνω ένταση και στο πεδίο. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη.
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως «είμαστε πολύ μακριά από την ένταση που είχαμε το καλοκαίρι του 2020», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως απαιτείται αυτοσυγκράτηση από όλους. «(…) Και πόσο μάλλον σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση όσον αφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δε χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Την Τρίτη, την «έκρηξη» της Άγκυρας προκάλεσε η έκθεση – κόλαφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με το πώς η Τουρκία συμπεριφέρεται σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και Κράτους Δικαιού αλλά και σε σχέση με τη στάση της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.
«Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση για αμφισβήτηση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας δεν ωφελούν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.
«Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση περί δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, μάς είναι άχρηστες», σημειώνει.
cnn.gr