Τετραήμερη εργασία: Τα 3 «αγκάθια» για καθολική εφαρμογή

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ηδη στη χώρα μας έχουν αποφασίσει πιλοτικά να υιοθετήσουν την 4ήμερη εργασία για τους καλοκαιρινούς μήνες οι εταιρείες Grant Thornton (συμβουλευτική/ελεγκτική), Terracom (τεχνολογική), και Choose (διαφημιστική) εσχάτως, ενώ και άλλες μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρείες εξετάζουν αυτή την πιθανότητα.

«Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις κινούνται σε στρατηγικές που εστιάζουν στην παραγωγικότητα προκειμένου να προσφέρουν την πολυπόθητη ευελιξία στους ανθρώπους τους» επισημαίνει ο επικεφαλής του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, τονίζοντας ότι τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει, με αφορμή την πανδημία, αλλά και τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και κοινωνικές μεταβολές, απαιτούν από τις επιχειρήσεις να επαναπροσδιορίσουν τις προτεραιότητές τους.

Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Adecco, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό. Για παράδειγμα, η χρηματοοικονομική εταιρεία Perpetual Guardian από τη Νέα Ζηλανδία επένδυσε σημαντικά κεφάλαια προκειμένου να δημιουργήσει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τη δουλειά των εργαζομένων.

Η παραγωγικότητα

Αναφορικά με την παραγωγικότητα η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η 4ήμερη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση. Στην Ισλανδία, που πρώτη εφάρμοσε το μοντέλο τετραήμερης εργασίας κυρίως στον δημόσιο τομέα η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή βελτιώθηκε στους περισσότερους χώρους εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, το μοντέλο αυτό οδήγησε σε μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων.

Για παράδειγμα η εταιρεία Treehouse, η οποία διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων ενώ ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 εφαρμόζοντας την τετραήμερη εργασία (32 ώρες την εβδομάδα), το 2016 αναγκάστηκε να επιστρέψει στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας (40 ώρες την εβδομάδα). Και αυτό γιατί η τετραήμερη εβδομάδα δεν λειτούργησε θετικά καθώς αλλοίωσε την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι λιγότερο αποδοτικοί.

Η Ισλανδία, που εφάρμοσε την 35ωρη εβδομαδιαία εργασία σε 2.500 εργαζομένους του Δημοσίου μεταξύ 2015 και 2019, αναγκάστηκε να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των συναντήσεων και να χρησιμοποιεί περισσότερο την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Tο πείραμα της Βρετανίας

Πάνω από 3.300 εργαζόμενοι σε 70 εταιρείες στη Βρετανία αρχίζουν αυτή την εβδομάδα να δουλεύουν τετραήμερο χωρίς να περικοπούν οι μισθοί τους, στο μεγαλύτερο σχετικό πείραμα που θα διαρκέσει έξι μήνες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το CNN, προβλέπει ότι οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν το 100% της αμοιβής τους δουλεύοντας μόνο το 80% του εργασιακού τους χρόνου, αρκεί να διατηρήσουν το 100% της παραγωγικότητάς τους.

Την καμπάνια 4 Day Week UK τρέχει η μη κερδοσκοπική εταιρεία 4 Day Week Global και η δεξαμενή σκέψης Autonomy, σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.


Πηγή