Αύξηση κατά 20% αναμένεται τις επόμενες μέρες στη διασπορά του κορονοϊού και την διάγνωση νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Ο κ. Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, τόνισε πως θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα κατά 20%, και εξαιτίας της διασποράς της νέας παραλλαγής του κορονοϊού JN.1.
«Περιμένουμε μια μικρή ακόμα αύξηση, η οποία οφείλεται στο συγχρωτισμό αυτών των ημερών αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε μια υπο-παραλλαγή την JN.1 που είναι πιο μεταδοτική, η οποία όμως δεν έχει επικρατήσει ακόμα πλήρως. Θα έλεγα λοιπόν, μια αύξηση της τάξης του 20%, κάτι το οποίο λογικά πρέπει να είναι πλήρως διαχειρίσιμο. Αυτό όμως σημαίνει από την άλλη ότι θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ξανά και ξανά για τους ευάλωτους τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην Κατερίνα Σερέτη.
Αναφορικά με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την αύξηση των νοσηλειών στα Νοσοκομεία σημείωσε ότι υπάρχει μια σημαντική πίεση με πάνω από 1.500 νοσηλευόμενους, ωστόσο, η κατάσταση -όπως είπε- δεν είναι δραματική.
«Είναι πάνω από τους 1.500 ασθενείς που είναι στο νοσοκομείο, είτε σε απλή κλίνη, είτε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, είτε σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Είναι γύρω στους 90 οι άνθρωποι που έχουν μπει στη ΜΕΘ. Η πλειοψηφία από αυτούς είναι διασωληνωμένοι. Είναι νούμερα τα οποία είναι αρκετά χαμηλότερα από αυτά που είχαμε στην περίοδο της πανδημίας, αλλά σίγουρα δεν είναι αμελητέα. Είναι αρκετά υψηλότερα από αυτά που είχαμε για παράδειγμα το καλοκαίρι. Δεν θα την έλεγα βέβαια πάντως την κατάσταση δραματική. Είναι μια σημαντική πίεση την οποία πρέπει να φροντίσουμε να παρακολουθήσουμε και να μειώσουμε», σημείωσε συγκεκριμένα.
Μαγιορκίνης: Οι εμβολιασμένοι δεν εμφανίζουν δύσπνοια
Μιλώντας για τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, ο Καθηγητής Μαγιορκίνης σημείωσε ότι ορισμένοι περνούν τη νόσο COVID-19 ελαφριά, όμως, σίγουρα ένας σημαντικός αριθμός θα έχει πιο βαριά εικόνα,
«Κάποιοι κάνουν πυρετό ή με κακουχία. Το θέμα είναι βέβαια ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί έχουν πολύ λίγες πιθανότητες, που έχουν να κάνουν με τα πολύ σημαντικά συμπτώματα όπως είναι η δύσπνοια. Υπάρχει βέβαια και το μετά covid σύνδρομο, το οποίο εάν διαρκέσει πάνω από 6 εβδομάδες λέγεται και long covid το οποίο ταλαιπωρεί κάποιο κόσμο. Οι περισσότεροι όμως, μέσα στο τρίμηνο έχουν επανέλθει πλήρως. Είναι και αυτό κάτι που μας απασχολεί και προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει», εξήγησε.
Ερωτώμενος για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού κατά της COVID-19 τόνισε πως η Επιτροπή Εμβολιασμών έχει δώσει σχετικές οδηγίες για να εμβολιαστούν με την επικαιροποιημένη δόση, όλοι οι άνω των 60 ετών και οι ευάλωτοι.
«Αυτοί λοιπόν, πρέπει οπωσδήποτε να πάνε να την κάνουν, να βρουν και να κλείσουν ραντεβού. Διότι, αυτούς τους ανθρώπους, αν τους βρει covid-19, έχουν πολύ υψηλότερη πιθανότητα να μπούνε στο νοσοκομείο. Επίσης, νομίζω είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι αν κάποιος ανήκει σε ευάλωτους, καλό είναι εάν έχει συμπτώματα να κάνει το τεστ και να αναζητήσει άμεσα την αντιική θεραπεία», κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Πηγή: Με πληροφορίες από Newsit.gr, iatropedia.gr